Hlavní obsah

Costa Concordia vplula do nejrizikovějšího úseku na širém moři

– Livorno • Aktualizováno

Vrak výletní lodi Costa Concordia vlečený remorkéry od ostrova Giglio do Janova proplul v pátek ráno mezi ostrovy Elba a Korsika. Dostal se tak na širé moře, a tedy na nejrizikovější úsek trasy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Costa Concordia na své poslední cestěVideo: Reuters

 
Článek

Plavba zatím pokračuje bez potíží a 14 remorkérů a doprovodných plavidel pokračuje i s mohutným vrakem maximální rychlostí 3,7 kilometru za hodinu na sever. V pátek dopoledne se nacházely zhruba 35 kilometrů od Livorna, uvedla agentura DPA. Nebyl zaznamenán ani žádný únik chemikálií a paliva z Costy do vody.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Otevřené moře představuje pro poškozené plavidlo největší riziko. Pokud by se totiž zvedl vítr a větší vlny, mohlo by to další plavbu ohrozit.

Odhaduje se, že pokud nenastanou komplikace, tak by výprava měla do janovského přístavu, kde bude loď sešrotována, dorazit v neděli před úsvitem.

Záchrana vraku, který u Giglia najel na útes, je největší akcí svého druhu v dějinách mořeplavby. Přijde na více než miliardu eur.

Foto: Italian Civil Protection/Handout via Reuters , Reuters

Costu Concordii v Janově sešrotují.

Nehodu Costy Concordie před dvěma a půl lety nepřežilo 32 lidí z celkem více než 4200 na palubě. Kapitána Franceska Schettina v té souvislosti soudí za zabití.

Místní si z toho udělali byznys, nelíbí se kapitánovi

Schettino si tento týden vysloužil další kritiku, když se v tisku obořil na obyvatele Giglia. Ti podle něj z havárie těžili, když pronajímali své domy a balkóny zájemcům, kteří chtěli vidět, jak se vrak odpoutává od skály, zdvihá za pomocí speciálních plováků zpátky na hladinu a odráží od ostrova. Starosta Giglia Sergio Ortelli hned Schettinovi vzkázal, že by mu mělo být hanba.

„Jak můžete mluvit o tom, že lidé na Gigliu něčeho zneužívají, když to byli právě oni, kdo namísto těch, kdo to měli za povinnost, zachraňovali z lodi po ztroskotání tisíce lidí,“ uvedl starosta v narážce to, že kapitán byl po havárii mezi prvními, kdo loď opustil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám