Hlavní obsah

Němce zadrženého českou policií obvinili z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá prokuratura obvinila 26letého muže, který prý po boku islamistů bojoval v syrské občanské válce, z členství v teroristické organizaci. Informovala o tom agentura AP. Muže zatkla v dubnu v Praze česká policie a předala jej kolegům do Německa.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kromě členství v teroristické skupině viní prý německé úřady Haruna P. rovněž z podílu na zabití a z podněcování k vraždě.

Podle prokuratury odcestoval do Sýrie loni v září a připojil se k extremistické skupině Džund aš-Šam. S ní se prý účastnil únorové operace na osvobození spolubojovníků z vládního vězení, při níž zahynuli přinejmenším dva syrští vojáci.

Usiloval prý také o zavraždění dvou lidí, kteří chtěli dostat svou 16letou příbuznou ze Sýrie do Německa. Údajně se obával, že dotyčná dívka by mohla informovat úřady o jeho činnosti.

Radikálové s válečnými zkušenostmi

Do syrské občanské války se podle německé civilní kontrarozvědky zapojilo údajně až 320 islamistů původem z Německa, více než 25 jich tam zemřelo. Zhruba stovka je už prý opět zpátky ve vlasti.

Podle šéfa Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hanse-Georga Maassena potvrdil případ atentátníka v židovském muzeu v Bruselu, že navrátilci ze syrského konfliktu představují pro vnitřní bezpečnost země velkou výzvu.

"Dosud nemáme žádné informace o tom, že (islamisté) po návratu ze Sýrie do Německa plánují konkrétní teroristický čin," dodal Maassen.

Při květnovém útoku v belgickém muzeu zemřeli čtyři lidé. Podezřelým z vražedné střelby je devětadvacetiletý Francouz arabského původu Mehdi Nemmouche, který loni bojoval po boku islamistů v Sýrii a který už má za sebou loupežné přepadení i několikaleté vězení. Policie ho zatkla několik dní po útoku v Marseille na jihu Francie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám