Hlavní obsah

Španělský král Juan Carlos I. abdikuje

Madrid
Aktualizováno

Šestasedmdesátiletý španělský král Juan Carlos se rozhodl odstoupit, uvedl v pondělí premiér Mariano Rajoy. Na trůnu ho nahradí jeho pětačtyřicetiletý syn Felipe. Odchází ze zdravotních důvodů, k abdikaci se rozhodl v lednu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělský král Juan Carlos odstoupí po téměř 40 letech na trůnuVideo: Reuters

 
Článek

"Jeho výsost král Juan Carlos mi právě sdělil, že předá trůn. Jsem přesvědčen, že pro změnu je to ten nejlepší okamžik," sdělil Rajoy. Panovníka prý vedou k tomuto kroku zdravotní důvody.

Foto: Susana Vera, Reuters

Král Juan Carlos na archivním záběru

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Juan Carlos vládl Španělsku od roku 1975, kdy zemřel fašistický diktátor Francisco Franco, který ve čtyřicátých letech s pomocí nacistického Německa a fašistické Itálie svrhl levicovou vládu. Král přispěl k pokojnému přechodu od fašistické diktatury k demokracii.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Král Juan Carlos s korunním princem Filipem

Juan Carlos dlouho patřil k nejpopulárnějším monarchům světa, v poslední době ale jeho obliba klesala, když vyšlo najevo, že si tajně vyjel na nákladný lov slonů do africké Botswany. V té době přitom na Evropu dopadla hospodářská krize a Španělsko bylo jednou z nejpostiženějších zemí. [celá zpráva]

Foto: Dani Cardona, Reuters

Španělská královská rodina zleva princezna Letizia, korunní princ Felipe, infantky Elena a Cristina a král King Juan Carlos

Pozici oslabil také korupční skandál princezny Cristiny (48) a jejího manžela. Cristina je stíhána kvůli daňovým únikům. Její manžel, bývalý házenkář Iňaki Urdangarín je podezřelý ze zpronevěry více než šesti miliónů eur dobročinné nadace. [celá zpráva]

Korunní princ Felipe
Jediný syn španělského krále Juana Carlose I., korunní princ Felipe se po jeho abdikaci stane příštím španělským králem.
Státnickým záležitostem se věnuje již od počátku 90. let. Reprezentuje zemi na iberoamerických summitech a jezdí na oficiální návštěvy doma i v zahraničí. Též předsedá některým benefičním organizacím.
Felipe se narodil 30. ledna 1968 v Madridu jako třetí dítě Juana Carlose Bourbonského a řecké princezny Sofie. Jako jediný syn se stal automaticky následníkem trůnu, jemuž náleží titul princ z Asturie, Girony a Viany.
Před nástupem na univerzitu maturoval na kanadské střední škole a prošel třemi vojenskými akademiemi. V současnosti má mimo jiné hodnost podplukovníka generálního štábu jednotek pozemní pěchoty.
V letech 1988–1993 studoval práva a ekonomii v Madridu a v letech 1993–1995 mezinárodní vztahy na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu. Podle rektora této školy byly jeho nejsilnějšími zbraněmi inteligence, odpovědnost a skromnost.
V rámci své současné reprezentační role se princ účastní vojenských cvičení a přehlídek, ale i kulturních akcí, navštívil například Expo 86 v kanadském Vancouveru, Expo 98 v Lisabonu či zahájení přehlídky Europalie v září 1985 v Belgii.
Princ hovoří francouzsky a plynně anglicky, volný čas věnuje hvězdářství, rád lyžuje, hraje squash, jeho vášní jsou plachetnice. V roce 1992 se dokonce účastnil olympiády v Barceloně jako člen španělského jachtařského týmu.
V roce 2004 se oženil s populární španělskou novinářkou Letizií Ortizovou. V říjnu 2005 se jim narodila infantka Leonor, v dubnu 2007 infantka Sofie.
Po atentátech 11. března 2004 v Madridu se princ z Asturie se svou rodinou zúčastnil veřejné manifestace jako vůbec první člen španělské královské rodiny na podobné akci.
„Někteří lidé mají pocit, že jsem příliš vážný, ale mám také smysl pro humor,“ řekl Felipe v tisku. „Rád o sobě přemýšlím jako o normálním člověku se všemi chybami, frustracemi, radostmi i obavami... Král by neměl ztratit pojem o tom, jaké to je, být normální člověk,“ říká.
V ČR byl princ dvakrát. V září 2005 v Praze zahájil působení pobočky Cervantesova institutu. A jeho čtyřdenní oficiální návštěva v květnu 2001 byla zároveň jeho první oficiální cestou do střední a východní Evropy. Felipe tehdy kromě Prahy navštívil i Český Krumlov a Šumavu a na slavnostní večeři recitoval verše Jaroslava Seiferta.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám