Hlavní obsah

Rusko chce trestat nucenými pracemi zatajení dvojího občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vysokou pokutou nebo i nucenými pracemi by se mělo v Rusku podle návrhu nového zákona trestat zamlčení dvojího občanství. Ve středu jeho návrh schválila v prvním čtení ruská Státní duma.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruská Státní duma

Článek

Novela zákona o státním občanství ukládá ruským občanům nahlásit nejpozději do jednoho měsíce nabytí občanství cizího státu. Pokud tak neučiní, čeká je pokuta ve výši až ročního příjmu nebo nucené práce 400 hodin.

Novelu navrhl místopředseda branného výboru dolní komory Andrej Lugovoj, který je poslancem za ruské nacionalisty Vladimira Žirinovského. Dvojí občanství podle předkladatele oslabuje v Rusech pocity vlastenectví a smysl pro plnění občanských povinností.

Návrh trestat zamlčení dvojího občanství je „důležitý ve světle nedávných geopolitických událostí, kdy je Rusko vystaveno agresivnímu tlaku Západu,” zdůvodnil v rozpravě svůj návrh Lugovoj.

Osmačtyřicetiletý Lugovoj, který je bývalým důstojníkem kremelské ochranky, v minulosti už poslancům předložil řadu jiných návrhů, jež média označují za kontroverzní. Loni například doporučoval, aby ve státních sdělovacích prostředcích nesměli pracovat lidé s cizím pasem. Letos v lednu se podílel na přípravě návrhu zákona, který podstatně rozšiřuje pravomoci ruských tajných služeb.  Podle britských vyšetřovatelů hlavním podezřelým z vraždy bývalého důstojníka KGB Alexandra Litviněnka v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám