Hlavní obsah

Janukovyč z vyvezených peněz financuje separatisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč mohl při svém únorovém útěku ze země vyvézt desítky miliard dolarů, jimiž nyní financuje akce východoukrajinských separatistů. Podle ukrajinského časopisu Fokus to v úterý oznámila kyjevská generální prokuratura.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Článek

Podle ukrajinských prokurátorů exprezident a jeho nejbližší spolupracovníci vyvezli ze země nejméně 32 miliard dolarů (asi 633 miliard korun). Ukrajinský generální prokurátor Oleh Machnyckyj tvrdí, že peníze jsou nyní v ruských bankách. Jejich prostřednictvím se financují násilné akce proruských radikálů v Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Janukovyč se po převratu uchýlil do Ruska.

Ukrajinské úřady požádaly řadu evropských států o pomoc při pátrání po údajně ukradených státních financích. Žádost směřovala do Rakouska, Lichtenštejnska a Švýcarska. Kyjev se obrátil i na ruskou vládu, žádost ale zůstala bez reakce, napsal Fokus. Ve Švýcarsku se díky pomoci tamních bank podařilo nalézt dvě miliardy dolarů vyvezených nezákonně z Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

S pátráním po údajně rozkradených financích pomáhají Ukrajině američtí experti. Vláda Spojených států vyslala v rámci programu pomoci Ukrajině daňové a finanční experty a pracovníky FBI na ukrajinské ministerstvo financí a spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám