Hlavní obsah

Janukovyčovi proti demonstrantům pomáhali ruští agenti, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinské tajné službě SBU v době nepokojů proti vládě prezidenta Viktora Janukovyče na přelomu roku pomáhali agenti ruské FSB. Ve čtvrtek to oznámil nový šéf SBU Valentyn Nalyvajčenko. Rusové podle něj také nedlouho před pádem Janukovyčovy vlády na Ukrajinu dopravili množství výbušnin a zbraní.

Foto: ČTK/AP

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Ruští zástupci podle Kyjeva působili přímo v centrále SBU. Kolem 20. prosince tam působilo dvacet agentů ruské FSB, dalších šest přijelo v lednu. "Máme vážné důvody se domnívat, že právě tito lidé se podíleli na plánování a realizaci takzvané protiteroristické operace," řekl Nalyvajčenko.

Nalyvajčenko také uvedl, že ruská letadla dopravila ze základny Čkalovskij 20. února na letiště u Kyjeva 5100 kilo výbušnin a dalšího materiálu. Ředitel SBU dodal: "Otázku, kdo si to objednal a proč, musejí zodpovědět ruské tajné služby."

Nová ukrajinská vláda tak Moskvu obviňuje z podílu na potlačování nepokojů a smrti víc než stovky demonstrantů v hlavním městě. Kyjev žádá Moskvu o vysvětlení, mluvčí ruské FSB však nařčení odmítl.

Ukrajinské úřady v souvislosti s únorovou střelbou snajprů do lidí na kyjevském náměstí Nezávislosti ve čtvrtek potvrdily zatčení 12 lidí. Za smrt stovky lidí při demonstracích je podle ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova zodpovědných celkem asi třicet lidí.

Podle prokuratury útočili příslušníci „černé roty“ pohotovostního policejního útvaru Berkut. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snajpři střílejí po demonstrantechVideo: Reuters

Útok podle generálního prokurátora Oleha Machnyckého nařídil prezident Janukovyč. Ministr vnitra Arsen Avakov doplnil, že příkaz šel také přes jeho předchůdce Vitalije Zacharčenka, který je stejně jako Janukovyč na útěku.

Kulky rozdalo vnitro

Avakov se vyjádřil i k vraždám aktivistů Majdanu z 18. února. Podle něj nebyl zabit jen novinář Vjačeslav Veremij, ale pět dalších lidí. Vrah novináře prý dostal munici přímo od ministerstva vnitra. To podle něj zachycuje videozáznam. „Vrah Veremije byl půl hodiny předtím, než ho zastřelil, na ulici Bohomoľca 10. Tam dostal od jednoho z příslušníků vojsk ministerstva vnitra štít, náboje a myslíme si, že i zbraň,” uvedl Avakov.

Dodal, že velitel nočního zásahu se rozhodl pro útok na náměstí ze všech stran. Střelby se podle něj účastnil i poslanec za Stranu regionů Jurij Ivaňuščenko, uvedla Ukrajinska pravda.

Související témata

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Podle Kremlu vedlo k pádu Janukovyčovy vlády ozbrojené povstání naplánované skupinami ultrapravice. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už v neděli prohlásil, že do lidí v Kyjevě střílely skupiny ukrajinských nacionalistů usilujících o radikalizaci poměrů. Také Janukovyč popřel, že by vydal rozkaz střílet do lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám