Hlavní obsah

Do demonstrantů v Kyjevě stříleli členové „černé roty“ na příkaz Janukovyče

– Kyjev • Aktualizováno

Střelbu do demonstrantů na kyjevském náměstí Nezávislosti po třech měsících nepokojů nařídil v únoru tehdejší prezident Viktor Janukovyč. Ve čtvrtek to uvedla agentura Unian s odkazem na prohlášení generálního prokurátora Oleha Machnyckého. V centru ukrajinské metropole podle něj stříleli členové jednotky určené pro speciální operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snajpři střílejí po demonstrantechVideo: Reuters

 
Článek

Na demonstranty podle žalobce stříleli příslušníci pohotovostních jednotek Berkut. Prověřuje se však také přítomnost komanda Alfa, které je pohotovostní jednotkou tajné služby.

Nasazení dvou různých jednotek by potvrzovala videa, která se v minulosti objevila na internetu. Je na nich záznam komunikace mezi snajpry, kteří zmiňují, že kromě nich je v akci Berkut. Podle Unianu řadoví členové Berkutu pokyn ke střelbě ostrou municí nedostali, stříleli jen lidé z „černé roty“, určené pro speciální operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté střílí do demonstrantůVideo: Reuters

Povolané jednotky měly možnost používat odstřelovačské pušky a automatické zbraně. Podle prokuratury střelci kryli policisty ustupující před davem opozičních aktivistů.

Střelba si vyžádala více než sto mrtvých. Dvanáct členů Berkutu bylo v té souvislosti zatčeno, oznámila prokuratura.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelený demonstrant padl k zemiVideo: Reuters

Střelba v Kyjevě následovala po vyhlášení protiteroristické akce Janukovyčovou vládou. Ukrajina už dříve v souvislosti se střelbou vydala zatykač na Janukovyče a uvedla, že by prezident, který uprchl do Ruska, měl být souzen Mezinárodním trestním soudem v Haagu.

Související témata

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ve středečním interview ale popřel, že by dal rozkaz střílet. „Mým krédem je, že žádná moc nestojí za kapku krve,” řekl svržený prezident. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ukrajinský radikál Muzyčko se zabil sám

Vysoký představitel ukrajinského ultrapravicového nacionalistického Pravého sektoru Oleksandr Muzyčko se zastřelil sám, oznámilo v pátek ukrajinské...

Výběr článků

Načítám