Hlavní obsah

Rusko varovalo Ukrajinu před sbližováním s NATO

Moskva

Rusko v úterý varovalo Ukrajinu před sbližováním se Severoatlantickou aliancí. Moskva upozornila, že předchozí pokusy Kyjev přiblížit se NATO vedly k napětí ve vztazích a způsobily problémy.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Minulé pokusy vedly k zmrazení rusko-ukrajinských politických kontaktů, k potížím mezi NATO a Ruskem a k rozdělení ukrajinské společnosti,“ upozornilo podle agentury Reuters ruské ministerstvo zahraničních věcí. Varovalo také, že ekonomické vztahy mezi Moskvou a Kyjevem „budou do velké míry záviset na zahraničněpolitických krocích, které Ukrajina podnikne“.

Varování z Ruska se dostavila v den, kdy v Bruselu poprvé od vypuknutí krize s Ruskem jednali ministři zahraničních věcí členských států NATO. Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen na úvod schůzky poznamenal, že Rusko nestahuje své jednotky od ukrajinské hranice, jak avizoval ruský prezident Vladimir Putin. [celá zpráva]

Vztahy mezi Ruskem a Kyjevem se vyhrotily po pádu vlády proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Moskva novou ukrajinskou vládu podporovanou západem neuznala a připojila k Ruské federaci Krym, kde tvořili většinu obyvatelstva Rusové. Západ odpověděl sankcemi, k nimž se v odvetě uchýlilo také Rusko.

Pro Kyjev naléhavá otázka

Ukrajina se chystá na předčasné volby, které se uskuteční koncem května. Podle úřadujícího ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova je otázka příslušnosti Ukrajiny k vojenským blokům včetně NATO otevřená, i když naléhavá vzhledem k tomu, že se „Ukrajina snaží zamezit tomu, aby jakákoliv cizí země měla vůči ní útočné úmysly“.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

NATO mezitím v úterý zahájilo v Pobaltí dvoudenní letecké cvičení. Podle litevského ministra obrany Juozase Olekase má potvrdit solidaritu NATO s pobaltskými státy ”ohroženými nejistotou v jejich bezprostřední blízkosti”.

Reklama

Výběr článků

Načítám