Hlavní obsah

Opilý člen Pravého sektoru postřelil v Kyjevě místostarostu a další dva lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Tři lidé utrpěli v pondělí večer v centru Kyjeva zranění při střelbě vyprovokované jedním z členů radikálního nacionalistického hnutí Pravý sektor. Pachatel činu, který zvýšil napětí mezi radikály a policií, se později vzdal, uvedl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Ukrajinský parlament v úterý vydal dekret o okamžitém odzbrojení ilegálních skupin.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Zásahová jednotka ukrajinské policie před kyjevským hotelem Dnipro.

Článek

Střílelo se před restaurací Mafia na Chreščatyku asi sto metrů od náměstí Nezávislosti, kde nadále stojí barikády střežené silami sebeobrany hlásícími se k Pravému sektoru. Střetl se tam člen Pravého sektoru s aktivistou Sebeobrany Majdanu, uvedla Ukrajinska pravda.

Anatolij Vědměd, setník na Majdanu, uvedl, že jeden z nich během konfliktu vytáhl pepřový sprej a použil jej, zatímco druhý tasil pistoli a střílel.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Zásahová jednotka ukrajinské policie obklíčila v pondělí večer hotel Dnipro.

Avakov sdělil, že zranění jsou ve věku 55, 23 a 18 let. Jde o dva členy Sebeobrany, jednoho z Krymu, a kyjevského místostarosty Bohdana Dubase. Zranění dvou osob jsou vážná.

Pachatelem je 33letý muž, který byl v okamžiku incidentu opilý. Důvody incidentu policie nezná, podle prohlášení Pravého sektoru nešlo o politický spor, ale „běžnou hádku”.

Foto: Reuters

Příslušníci Pravého sektoru opouštějí kyjevský hotel Dnipro

Členové Pravého sektoru se po střetu i se střelcem stáhli do hotelu Dnipro, v němž mělo hnutí svůj štáb. Policie budovu obklíčila. Pachatel se asi po hodině vzdal. Dopoledne hotel opustilo vedení Pravého sektoru a přesunulo se na předměstí Kyjeva.

Hotel, v němž se štáb radikálních nacionalistů nacházel tři měsíce, opustilo vedení Pravého sektoru beze zbraní. „V doprovodu policistů nastoupili do autobusů a odjeli do jednoho ze svých táborů na předměstí,” řekl ministr Avakov. Při prohlídce hotelu našli policisté podle kyjevských médií sklad zbraní.

Musejí odevzdat zbraně

Ukrajinský parlament schválil v úterý dekret o okamžitém odzbrojení ilegálních skupin operujících na ukrajinském území. Odpovědnost za odebrání zbraní ponese policie a tajná služba SBU, oznámila agentura Unian.

Důvodem rozhodnutí je podle poslanců mimořádná politická situace v zemi a "systémové provokace", které vyvolávají v Kyjevě a na jihovýchodě země osoby cizí státní příslušnosti.

Napětí mezi policií a Pravým sektorem vzrostlo, když jeden z jeho předáků Oleksandr Muzyčko zemřel při přestřelce s policií, která ho chtěla zadržet. Radikálové se kvůli tomu dožadují demise Avakova. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám