Hlavní obsah

Kandidát na slovenského prezidenta Kiska: Člověka překvapí intenzivní urážky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uchazeč o slovenský prezidentský úřad Andrej Kiska odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly slovenské předvolební kampaně. Jak uvedl, byl překvapen hanlivými výroky a jednáním okolí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska

Článek

Překvapilo vás, že český prezident před druhým kolem prezidentských voleb na Slovensku otevřeně podpořil vašeho protikandidáta, premiéra Roberta Fica?

Ne, vůbec mě to nepřekvapilo.

Neberete to za vměšování do vnitřních záležitostí Slovenska?

V každém případě, stanu-li se prezidentem, moje první zahraniční cesta povede do ČR. I když pan prezident Zeman podpořil protikandidáta, velmi rád se s ním setkám.

Za vašeho protikandidáta se postavila i trojice dosavadních prezidentů.

Jsme demokratická země. Každý má představu o roli prezidenta. Podle mne je především o tom, aby pomohl lidem na Slovensku. Pro ty, kdo vidí v prezidentovi nějakého mezinárodního hráče, je možná premiér přijatelnější.

Kampaň před druhým kolem je vyhrocená. Nelitujete svého vstupu do politiky?

To všechno jsou tradiční špinavé boje tradičních politiků. Člověk, který vstoupí do politiky jako manažer a filantrop, je překvapen tím jednáním, urážkami a hanlivými výroky. Ale nakonec – to jsem mohl očekávat. Věděl jsem, že se něco stane, ale netušil jsem, že to bude natolik intenzivní. Moje rozhořčení ze selhávání našeho státu je tak obrovské, že tato špína mě nezastaví a jdu dál. Moje motivace je obrovská.

Takže to nevzdáváte?

Jasně že ne.

Jakou taktiku připravujete pro nadcházející televizní debaty s Ficem?

Musím se bránit. Podal jsem na premiéra trestní oznámení. Pokládám za velmi nesprávné, když jeden z našich nejvyšších ústavních činitelů dokáže házet jen tak špínu a urážet. Tím dává velmi špatný příklad chování pro lidi ve společnosti.

Cítíte se jako bezpečnostní riziko?

(Smích.) Když si srovnám, kdo z nás dvou je větší bezpečnostní riziko, pak je to náš premiér. Budete se snažit dál vysvětlovat své kontakty s lidmi blízkými ke scientologické sektě? Jsem člověk, který věří v Boha. Svoji religiozitu mám zcela ujasněnou.

Andrej Kiska (51), popradský podnikatel a filantrop, zakladatel splátkových společností Triangel a Quatro, zakladatel charitativní organizace Dobrý anděl. Má čtyři děti, mluví anglicky a rusky. V prvním kole prezidentských voleb dostal jen o čtyři procenta hlasů méně než současný premiér Robert Fico. Druhé kolo bude 29. března.

Celý rozhovor si přečtěte v pondělním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám