Hlavní obsah

Referendum na Krymu hlásí velkou účast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Referendum o připojení Krymu k Rusku probíhalo za velkého zájmu obyvatelstva a bez jakýchkoli incidentů, informují zahraniční agentury. Hlasování skončilo v sedm hodin večer středoevropského času.

Obyvatelé Krymu mají obrovský zájem o referendum o připojení k RuskuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Výsledek hlasování, jehož legitimitu neuznává Kyjev ani západní státy, je vzhledem k převážně ruskojazyčnému obyvatelstvu a přítomnosti ruských ozbrojených sil na poloostrově prakticky předem daný.

Organizační komise podle agentury ITAR-TASS oznámila, že ve 14:00 tamního času (13:00 SEČ) už po celém Krymu odevzdalo hlas 54 procent registrovaných voličů.

Voliči fakticky nemohou odmítnout

Voliči se rozhodovali mezi dvěma otázkami, z nichž ani jedna ale fakticky neznamená odmítnutí připojení k Rusku. Jedna zní: Jste pro znovusjednocení Krymu s Ruskem s právem subjektu Ruské federace? A druhá: Jste pro obnovení platnosti ústavy z roku 1992 a pro status Krymu jako součásti Ukrajiny? Rozdíl mezi nimi ve skutečnosti příliš velký není.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Žena hlasuje v referendu na Krymu

Ústava z roku 1992, přijatá v době rozpadu SSSR, už na Krymu dávno neplatí. Krymu dávala mimořádně rozsáhlou autonomii až do oddělení od zbytku země.

Druhá otázka referenda je tudíž jen pomalejší variantou cesty do Ruska.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský policista hlasoval v Pěrevalném.

Moskva se kvůli referendu dostala pod silný tlak Západu. Odmítla ale od něj ustoupit bez ohledu na možné sankce. Americký ministr zahraničí John Kerry se nechal slyšet, že pokud Rusko referendum nezastaví, podniknou Spojené státy a EU vůči Moskvě sérii tvrdých kroků. Čekat se prý dají už v pondělí.

Nicméně ruský prezident Vladimir Putin podle sdělení Kremlu v nedělním telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou trval na svém, že referendum je v souladu s mezinárodním právem a Rusko "bude respektovat" jeho výsledek. Přijal prý ale návrh zvýšit počet pozorovatelů OBSE na Ukrajině.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Komise čeká na voliče

Byť je výsledek hlasování zřejmý, někteří novináři upozorňují na určité machinace. Agentura AFP uvedla, že v Sevastopolu několik desítek voličů vhazovalo do uren hlasy ještě před zahájením referenda v 07:00 SEČ. List Ukrajinska pravda zase citoval ruskou žurnalistku žijící v současné době na Krymu, která uvedla, že směla také hlasovat bez ohledu na to, že nebyla na seznamu voličů.

Konečné výsledky se čekají v pondělí ráno

Hlasovací střediska zůstanou otevřená do 19:00 SEČ. První předběžné výsledky by podle organizátorů měly přicházet již nedlouho po závěru hlasování, konečné se čekají v pondělí ráno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve volebních místnostech na Krymu se tvoří frontyVideo: Reuters

"Dnes je významný den pro celý Krym, Ukrajinu a Rusko," řekla agentuře AP v Sevastopolu, kde má ruská černomořská flotila pronajatu základnu, jedna z hlasujících žen Manita Meščinovová. "Myslím, že lidé očekávají, že většina bude hlasovat 'ano'. To znamená, že lidé věří... že potřebují být s Ruskem," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám