Hlavní obsah

Íránci tvrdí, že odhalili sabotáž, která měla zasáhnout jejich jaderný reaktor

Írán v sobotu oznámil, že zmařil připravovanou sabotáž na svém jaderném zařízení. Podle šéfa bezpečnostní sekce Íránské organizace pro jadernou energii Asghara Zareana, jehož citovala agentura AP, byla sabotáž plánována na těžkovodním reaktoru v Aráku. Odhalit spiknutí údajně napomohla činnost íránské rozvědky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Několik pokusů o průmyslovou sabotáž bylo v minulých měsících zmařeno před dosažením zamýšleného poškození, včetně sabotáže v části těžkovodního reaktoru IR-40 v Aráku," stojí v prohlášení Zareanovy organizace.

Podle předchozích prohlášení Teheránu by mohl být těžkovodní reaktor v Aráku uveden do provozu již letos, Írán ale stále odmítá předložit mezinárodním expertům vyžádané konstrukční údaje o reaktoru.

V minulosti útočily na zařízení počítačové viry

Západní státy se obávají, že islámský stát by v arákském zařízení mohl získávat plutonium použitelné pro výrobu jaderných zbraní. Teherán tato obvinění odmítá a tvrdí, že v Aráku plánuje vyrábět izotopy k lékařským a zemědělským účelům.

V minulosti zasáhlo íránská jaderná zařízení několik počítačových virů. Zarean neuvedl, zda v případě údajně odvrácené sabotáže šlo rovněž o počítačový útok. Jeho prohlášení se ale časově shoduje s otevřením specializované laboratoře, která má Teheránu napomoci bojovat proti průmyslové sabotáži a odvracet počítačové útoky.

V roce 2010 napadl počítačový virus Stuxnet íránské zařízení na obohacování uranu v Natanzu a dočasně narušil provoz tisíců tam instalovaných centrifug. Írán tvrdí, že zásah tohoto viru i další počítačové útoky jsou výsledkem spojených snah Izraele, USA a jejich spojenců o podkopání íránského jaderného programu pomocí tajných operací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám