Hlavní obsah

Ukrajinci uvalili na Janukovyče čtyři obvinění, jedno je z masové vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masové vraždy demonstrantů, zpronevěření státního majetku, neústavní uchopení moci a vyzývání ke svržení nové vlády v zemi. To jsou čtyři obvinění, kterým čelí svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Ukrajinská prokuratura tak postupně rozšiřuje rozsah jeho provinění, napsala agentura Ria Novosti.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

První z obvinění slučuje překročení pravomocí a masové vraždění civilistů během demonstrací v Kyjevě. Krvavé události v metropoli si vyžádaly přes sto obětí. Prokuratura Janukovyčovi také klade za vinu, že se spolu s dalšími lidmi zmocnil rozsáhlého veřejného majetku a že tyto převody následně legalizoval. [celá zpráva]

Třetí obvinění se týká "neústavního uchopení moci", když se v roce 2010 po "nelegálním rozhodnutí ústavního soudu" změnila ústava. Tehdejší úprava poskytla Janukovyčovi na úkor parlamentu značné pravomoci. Poslední obvinění reaguje na Janukovyčovu tiskovou konferenci z konce února, při které v jihoruském Rostově na Donu vyzýval k sesazení nynější vlády v Kyjevě. Prokuratura jeho prohlášení hodnotí jako "výzvu k převratu".

Související témata

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Viktor Janukovyč na mimořádné tiskové konferenci.

Ukrajina, Krym

Nové ukrajinské vedení vydalo na Janukovyče mezinárodní zatykač. Exprezident se uchýlil do Ruska, které na žádost Kyjeva o jeho vydání nereagovalo. Janukovyč se nadále považuje za oficiální hlavu státu a své sesazení parlamentem označuje za nelegitimní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám