Hlavní obsah

Oděsa se chce připojit k autonomnímu Krymu

– Simferopol • Aktualizováno

Trojice měst na jihu Ukrajiny Oděsa, Cherson a Mykolajiv se chce připojit k Autonomní republice Krym, pokud se obyvatelé poloostrova o nadcházejícím referendu vysloví pro hlubší autonomii. V úterý to uvedla agentura RIA Novosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ukrajinském Simferopolu hlídkují maskovaní vojáciVideo: Reuters

 
Článek

Krymské úřady podle místopředsedy krymského parlamentu Sergeje Cekova dostaly žádosti o připojení k autonomní republice od „představitelů místních úřadů” v Chersonu, Oděse a Mykolajiv (rusky Nikolajev). Tato města jsou zároveň správními metropolemi stejnojmenných oblastí a spadá pod ně většina černomořského pobřeží Ukrajiny.

„Představitelé místních úřadů se na nás obrátili. Jsou přesvědčeni, že Mykolajiv, Oděsa a Cherson by měly být s Krymem, řekl Cekov podle agentury Interfax.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Krymský parlament minulý týden schválil referendum o prohloubení autonomie, které se má uskutečnit podle posledních zpráv už 30. března, a ne až v květnu v termínu voleb, jak se plánovalo .[celá zpráva]

Ukrajinský parlament ale nesouhlasí s jeho konáním, přestože se v referendu nemá hlasovat o odtržení Krymu a jeho případném připojení k jiné zemi. Krym se obává, že Kyjev se naopak snaží jeho autonomii omezit.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruští vojáci v Belbeku

Krymské úřady nesouhlasí s novým vývojem v Kyjevě, kde opozice sesadila proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ruští vojáci u Simferopolu

Rusko se následně rozhodlo vojensky na Ukrajině zasáhnout, vojáci v uniformách bez označení mají nyní pod kontrolou Krym. Střeží příjezdové cesty na letiště v Simferopolu. Raketový křižník Ivanovec blokuje přístav Balaklava. [celá zpráva]

Střelba v Belbeku

Ruské síly, které kontrolují letiště v Belbeku, v úterý vypálily několik varovných výstřelů, protože 50 neozbrojených ukrajinských vojáků se domáhalo vstupu na základnu. Dříve na základně působili a nyní chtěli zpátky svou práci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba do vzduchu na letecké základně BelbekVideo: Reuters

Rusové je varovali, že když se přiblíží, budou střílet, ale nakonec deset lidí přijali zpátky do práce na technické pozice, uvedla Ukrajinska pravda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské lodě proplouvají BosporemVideo: Reuters

Související témata

Foto: ti, Právo/Novinky

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v televizi při projevu k národu

Foto: ČTK/AP

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám