Hlavní obsah

Parlament sesadil prezidenta Janukovyče, ten odmítá opustit zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský parlament sesadil prezidenta Janukovyče a na 25. května vyhlásil nové volby. Janukovyč podle poslanců není schopen vykonávat funkci. Janukovyč hodnotí nynější vývoj událostí na Ukrajině jako státní převrat a demisi nepodá. Řekl to ukrajinské televizi UBR. V současné době je prý „na cestě po jihovýchodní Ukrajině”, kde chce besedovat s občany.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

"Zůstávám na Ukrajině," vzkázal Janukovyč svým odpůrcům.

"Nikdy ze země neodjedu, jsem zákonně zvoleným prezidentem. Záruky bezpečnosti jsem dostal od mezinárodních prostředníků," řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sídlo prezidenta Janukovyče je volně přístupnéVideo: Reuters

Akce radikální opozice, které v Kyjevě vedly k faktickému převratu, přirovnal k řádění nacistů ve 30. letech minulého století. Opozice podle něj v zemi vypálila 500 kanceláří Strany regionů, jíž je prezident čestným předsedou. Veškerá dnešní a páteční rozhodnutí ukrajinského parlamentu jsou podle Janukovyče nezákonná. Poslanci jsou vystaveni bití, házejí po nich kamením.

Janukovyč: Je to banditismus

"To, co se nyní děje v parlamentu, je banditismus. Není to opozice, jsou to banditi. Veškerá rozhodnutí, která schválili, jsou protizákonná," konstatoval.

Janukovyč ukrajinské televizi řekl, že jeho vůz ostřelovali neznámí útočníci. Kdy a kde k incidentu došlo, neupřesnil.

Zprávy o prezidentově rezignaci se během soboty objevily v ukrajinském parlamentu. Poslanec Mykola Katerynčuk oznámil, že parlament už obdržel ústní informaci o Janukovyčově demisi a na písemné prohlášení čeká. Katerynčuk novinářům řekl, že s prezidentem hovořil telefonicky vůdce opoziční strany Vlast Arsenij Jaceňuk.

"Požádal ho, aby odstoupil a Janukovyč to slíbil. Teď čekáme na písemnou zprávu," řekl poslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám