Hlavní obsah

Janukovyč ustoupil. Potvrdil předčasné volby a návrat k porevoluční ústavě

Novinky, aš, rei
Kyjev
Aktualizováno

Prezident Viktor Janukovyč po krvavém čtvrtku na Ukrajině ustoupil v noci na pátek tlaku a souhlasil s vypsáním předčasných voleb a návratem k dřívější ústavě, která předpokládá významné okleštění pravomocí hlavy země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Schůzka prezidenta Janukovyče s evropskými politikyVideo: Reuters

 
Článek

„Iniciuji předčasné prezidentské volby a návrat k ústavě z roku 2004,” uvedla prezidentská kancelář ve svém prohlášení vydaném v poledne SEČ. To by znamenalo, že Janukovyč přijde o většinu exekutivních pravomocí, které bude mít opět vláda.

Konečný návrh předpokládá návrat k ústavě vzešlé z Oranžové revoluce. Podle zdrojů serveru Ukrajinska Pravda to má být během 48 hodin, podle zdrojů agentury Reuters ale návrh předpokládá změnu ústavy do září. Tuto variantu podle agentury DPA potvrdil i provládní poslanec Oleksandr Jefremov.

Janukovyč současně slíbil vytvoření dočasné vlády národního porozumění, která zemi dovede k volbám.

Podle Ukrajinske Pravdy má být nový kabinet do deseti dnů. Tuto informaci po poledni místního času potvrdil DPA nejmenovaný zdroj z evropské diplomacie.

Předčasné prezidentské volby by podle návrhu měly být v prosinci 2014, doplnila Ukrajinska Pravda.

Opozice má, co chtěla

Každopádně návrh dohody splňuje všechny požadavky umírněné opozice. Ukrajinci rozhodnou v předčasných volbách o nové vládě a moc prezidenta by měla být okleštěna.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v televizi při projevu k národu

O návratu k ústavě, kterou nahradila nová před čtyřmi lety, ovšem už v minulých týdnech neúspěšně jednal parlament. Opoziční předáci tvrdili, že jednání obstruuje Janukovyčova strana.

Dohodu ještě nepodepsali

Dohoda o změně ústavy uzavřená v noci se původně měla podepsat v 11:00 SEČ, jak ráno oznámila prezidentská kancelář.

K poledni ještě zprávy o podpisu nepřicházely. Server Levyj Bereg však informoval, že zástupci všech tří opozičních stran v parlamentu dohodu Janukovyče s výhradami podpoří.

Foto: Profimedia.cz

Jednání zahraničních ministrů s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem

Mluvčí polské vlády Malgorzata Kidava Blonskaja upozornila v polské televizi, že dokud nebyla dohoda podepsána, není definitivní a stále jde jen o návrh.

Zdůraznila, že vláda opakovaně lhala demonstrantům a oni jí nedůvěřují. Server Ukrajinska Pravda uvedl, že někteří demonstranti v ulicích Kyjeva požadují okamžitou Janukovyčovu demisi.

Jednali celou noc

Nočního jednání se účastnili jak zástupci ukrajinské opozice, tak vyslanec Ruska a zástupci EU prostřednictvím ministrů zahraničí Polska, Německa a Francie.

Kromě Janukovyče nikdo dohodu oficiálně nepotvrdil. Diplomatické zdroje řekly agentuře Reuters, že jednání byla „velmi složitá”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V centru Kyjeva se opět ozývá střelbaVideo: Reuters

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na Twitteru připsal, že rozhovory, které začaly večer, skončily až v 7:20 místního času. Jeho francouzský protějšek Laurent Fabius doplnil, že se všechny strany dohodly, že nebudou nic komentovat, dokud dohoda nebude zpečetěna podpisy. Opozice si podle něj vyhradila čas ke konzultacím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští demonstranti zajali desítky policistůVideo: Reuters

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Výběr článků

Načítám