Hlavní obsah

Násilí na olympiádě: Policie a kozáci rozehnali v Soči happening Pussy Riot

Soči
Aktualizováno

Ruská policie a dobrovolnické hlídky kozáků ve středu společně rozehnaly za použití slzného plynu a obušků happening skupiny Pussy Riot v Soči. Několik osob bylo zraněno, uvedl mluvčí souboru Pjotr Verzilov.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Maskované členky Pussy Riot opouštějí policejní stanici v Adleru u Soči.

Článek

Pět žen a jeden muž v maskách vyndali kytary a mikrofon, když se na ně vydalo nejméně deset kozáků a příslušníků bezpečnostních sil. Jeden kozák použil pepřový sprej, další členky bili a strhli jim masky. Kytaru jim hodili do popelnice. Členku skupiny Naděždu Tolokonnikovovou, která ležela na zemi, přetáhli bičem, uvedla agentura AP.

Po zásahu trvajícím tři minuty bylo podle informací Verzilova několik lidí převezeno k ošetření do nemocnice. Muž ve žluté masce měl zkrvavený obličej, jak ho srazili na zem.

Podle informace členky Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové nesly dívky nad hlavami transparent s nápisem "Soči 2014" a zpívaly píseň "Putin nás naučí milovat svou vlast". Zásah byl podle ní neobyčejně tvrdý: "Bili nás bičem a stříkali na nás velké množství pepřového spreje." Podle další členky Mariji Aljochinové střeží kozácké hlídky hotel v Soči, kde skupina bydlí.

Na místo dorazila policie a vyslechla svědky. Nikoho nezatkla.

Točí videoklip

Pussy Riot v úterý oznámily, že minulý víkend přijely do Soči natáčet videoklip pod názvem „Putin nás naučí milovat svou vlast”. Do dějiště olympijských her s nimi přijel tým kameramanů a novinářů.

Zásah přišel ve chvíli, kdy  dívky u pláže zpívaly zmíněnou novou píseň.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ve středu varoval členky Pussy Riot před politickými akcemi v dějišti zimní olympiády. Mluvčí MOV Mark Adams v prohlášení uvedl, že s takovouto akcí nesouhlasí: „Pokud by něco takového udělaly, bylo by to naprosto nepatřičné.”

V úterý byly členky souboru zadrženy kvůli údajné krádeži v hotelu. Žádné obvinění ale nebylo vzneseno.  [celá zpráva]

Členka skupiny Naděžda Tolokonnikovová uvedla, že Pussy Riot byly od svého příjezdu v neděli neustále sledovány: „Pořád nás následoval dav lidí. Ne novinářů, ale lidí, kteří sledovali každý náš pohyb a hledali si záminku, aby nás mohli zadržet.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám