Hlavní obsah

Ukrajinský prezident podepsal amnestii, trvá ale na podmínkách

Kyjev
Aktualizováno

Dva dny po schválení parlamentem podepsal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zákon o amnestii pro demonstranty, kteří byli zadrženi při protivládních protestech. Potvrdil také zrušení kontroverzních represivních zákonů. Oznámila to prezidentská kancelář. Součástí amnestie je ale podmínka, že demonstranti do 15 dnů vyklidí budovy úřadů, které obsadili v Kyjevě a dalších městech.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Protivládní demonstranti se zahřívají u barikád. V Kyjevě teploty klesají až na 20 stupňů pod nulou.

Článek

Parlament, ovládaný Janukovyčovou Stranou regionů a jejími spojenci, ve středu ve snaze zmírnit politickou krizi v zemi odhlasoval prominutí trestů zadrženým demonstrantům.

Opozice ale návrh odmítla podpořit, protože nesouhlasila s podmínkou, aby protestující opustili vládní budovy. Ty jim slouží jako řídící centra pro demonstrace či je používají jako nouzové noclehárny.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Protivládní demonstranti udržují v centru Kyjeva barikády.

V Kyjevě jsou přinejmenším tři objekty, které poskytují klíčové zázemí pro demonstrace na ústředním náměstí Nezávislosti, všeobecně známém jako Majdan.

O den dříve než zákon o amnestii ukrajinský parlament schválil také zrušení nedávno přijatých norem, které i pod tresty vězení zakazovaly účast na protestech u státních nebo místních úřadů nebo na nepovolených demonstracích. Celkem devět zákonů považovala ukrajinská opozice, aktivisté i Evropská unie za nedemokratické a protivládní tábor žádal jejich odvolání.

Opoziční předák Arsenij Jaceňuk označil Janukovyčovy páteční podpisy za pozitivní signál. Vláda ukázala, že je připravena ke kompromisu a k hledání mírového řešení více než dvouměsíční vnitropolitické krize na Ukrajině, uvedl podle agentury DPA.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

I policejní těžkooděnci zůstávají v Kyjevě na svých pozicích.

Janukovyč tvrdí, že úřady už splnily všechny své závazky pro pokojné urovnání politické krize. Opozice však soudí, že Janukovyč se snaží brát zatčené demonstranty za rukojmí, a trvá na jejich omilostnění bez jakýchkoliv podmínek.

Nadále také trvá na vypsání předčasných parlamentních a prezidentských voleb jako východisku z politické krize, trvající už déle než dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám