Hlavní obsah

Ukrajinského aktivistu měli za mrtvého, teď se našel zbitý a pořezaný

Kyjev
Aktualizováno

Opoziční ukrajinský aktivista Dmytro Bulatov, jehož měli za mrtvého, byl ve čtvrtek nalezen na předměstí hlavního města Kyjeva. Byl zbitý a jeho tělo neslo stopy po mučení. Informovala o tom ukrajinská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na těle aktivisty Bulatova jsou jasné stopy po mučeníVideo: Reuters

 
Článek

Bulatov zmizel minulou středu poté, co 15člennou skupinu protivládních demonstrantů u rezidence prezidenta Viktora Janukovyče, v níž se nacházel, obklíčila policie. Opozice má podezření, že policie pak na něj najala kriminálníky.

Přibili ho jako na kříž

Bulatova našli ve vesnici Boryspil. Uvedl, že ho unesli a mučili muži s ruským přízvukem. Byl celý od krve, měl pořezaný obličej a nařízlé ucho. Uvedl, že mu únosci přibili ruce v poloze připomínající ukřižování. Později ho sundali, naložili do auta a vyhodili na venkově.

„Na mém těle není místo, které bych neměl poraněné. Sami to vidíte. Ale žiju, díkybohu,“ citovala Bulatova stanice Svobodná Evropa.

Pětatřicetiletého aktivistu pak převezli na soukromou kliniku v Kyjevě.

Dmytro Bulatov má pořezaný obličej

Bulatov se ztratil den poté, co zmizeli další dva protestující – Jurij Verbyckij a Ihor Lucenko. Prvního našli druhý den v lese za Kyjevem mrtvého. Měl zlomená žebra a bylo patrné, že byl spoutaný, protože měl na rukou a oblečení zbytky lepicí pásky. Lucenko se v týž den zase objevil s monoklem a rozbitými zuby. Tvrdil, že je oba unesla skupina neznámých mužů, bila je a pak ponechala vlastnímu osudu.

Protesty na Ukrajině trvají už dva měsíce poté, co vedení země odstoupilo od plánované asociační dohody Kyjeva s Evropskou unií. Vedly k pádu vlády premiéra Mykoly Azarova, ale opozice požaduje také demisi prezidenta Viktora Janukovyče a nové volby. Nepokoje si vyžádaly nejméně tři mrtvé, jak oficiálně potvrdily úřady. Opozice však nadále eviduje ještě dva nezvěstné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám