Hlavní obsah

Rusko testuje novou raketu v rozporu se smlouvou, upozornili Američané

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusko testuje novou střelu s plochou dráhou letu odpalovanou ze země. Své spojence v Severoatlantické alianci (NATO) na to minulý měsíc upozornily USA. Washington má obavy, že kroky Ruska vedou k porušení historické dohody o zákazu střel se středním doletem. Ve čtvrtek to napsal list The New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

USA se obávají porušení dohody o omezení útočných raket ze strany Ruska. Ilustrační foto

Článek

Zmíněnou přelomovou dohodu podepsali prezidenti USA a Sovětského svazu Ronald Reagan a Michail Gorbačov v roce 1987. Byla jedním z milníků na cestě k ukončení studené války a předznamenala další smlouvy o omezení strategických útočných zbraní včetně smlouvy START o snížení počtu jaderných hlavic, kterou v dubnu 2010 na Pražském hradě podepsali prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv.

Americké ministerstvo zahraničí podle NYT ruskou stranu na raketové zkoušky upozornilo už loni v květnu. Podezření ale měl Washington už v roce 2011. Ruští představitelé Američanům řekli, že záležitost prověřili a případ považují za uzavřený.

O porušení smlouvy z konce 80. let se dříve mylně hovořilo v souvislosti s mobilní mezikontinentální raketou RS-26, upozornil americký deník. O nové střele se list podrobněji nezmiňuje.

Do střetu zatím nejdou

Vláda prezidenta Obamy nicméně v současnosti ještě není připravena formálně označit ruské testy za porušení dohody z roku 1987; také proto, že hlava USA se chce s Rusy dohodnout na dalším omezení jaderných arzenálů. Rusko-americké vztahy navíc poznamenává množství rozporů, ať už v kauze uprchlíka Edwarda Snowdena, anebo v pohledu na řešení syrského konfliktu.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí ale Washington záležitost znovu přehodnocuje. „Nechceme spekulovat o výsledku předem,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám