Hlavní obsah

Francie odmítá návrat rodiny tvrdě vyhoštěné školačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský soud v úterý odmítl vydat povolení k pobytu, o které požádali rodiče vyhoštěné mladé kosovské Romky Leonardy Dibraniové. Školačka podle agentury v reakci na rozsudek pohrozila sebevraždou. Případ loni vyvolal ve Francii velké emoce a způsobil potíže i francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Dibraniovi (Leonarda uprostřed) si na mobilu čtou zamítnutí pobytu ve Francii.

Článek

Administrativní soud ve východofrancouzském Besançonu dospěl k závěru, že romská rodina Dibraniových při pobytu ve Francii neprokázala vůli začlenit se do francouzské společnosti a je schopna žít v Kosovu. Manžel se nesnažil pracovat a manželka neuměla francouzsky, vysvětlil soudce. Děti se řádně neúčastnily školní docházky.

„Není to spravedlivé. Zabiju se, protože tady nemáme žádný život. Moje vlast je Francie, tady umíráme hlady. Advokát nám říká, abychom neztráceli naději, protože máme právo se odvolat, ale já už nevěřím ve spravedlnost,“ řekla AFP romská dívka v Kosovské Mitrovici.

Policisté vytáhli loni v říjnu v obci Pontarlier u města Besançon patnáctiletou Leonardu před zraky šokovaných učitelů a spolužáků při školním výletě z autobusu. Ještě téhož dne byla dopravena se zbytkem rodiny, které byla zamítnuta žádost o azyl, do Kosovské Mitrovice. [celá zpráva]

Romská rodina se sedmi dětmi ve věku od jednoho do 23 let přišla do Francie nelegálně v roce 2009.

Prezident Hollande se loni stal terčem kritiky zleva i zprava kvůli své nabídce, aby se romská dívka, vyhoštěná za kontroverzních okolností, vrátila do Francie, ovšem sama, bez rodiny. Většina Francouzů byla podle průzkumů z konce loňského roku proti tomu, aby se romská rodina do Francie vrátila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám