Hlavní obsah

Němci varují před nebezpečnou pyrotechnikou z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie u silnic v bavorsko-českém pohraničí vyvěsila plakáty varující před nebezpečnou zábavní pyrotechnikou ilegálně dováženou z České republiky. Plakáty s nápisem „Ruce pryč od zakázaných světlic” už visí na silnici B202 u Schirndingu a na silnici 2179 Wildenau.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Plakátovací kampaň má před koncem roku utlumit dovoz ilegální pyrotechniky, která je podle německé policie kvůli nekvalitnímu zpracování vysoce nebezpečná.

Podle německé policie mnoho Němců každoročně vyjíždí na česká tržiště v blízkosti hranic a nakupují tam ilegální pyrotechniku.

V Německu zábavní pyrotechnika podléhá schvalování spolkovým úřadem pro zkoumání materiálů (BAM), nebo musí mít vedle identifikačního čísla označení CE, které dokládá, že výrobek byl posouzen před uvedením na trh.

Za ilegální dovoz i vězení

Dělbuchy, které nejsou řádně označené, jsou podle policie velmi nebezpečné. Jsou nedostatečně zpracované, a přitom obsahují průmyslovou trhavinu. I při správném zacházení mohou způsobit vážná zranění.

Dovoz pyrotechniky z České republiky navíc představuje trestný čin podle zákona o výbušninách. Osobě, u níž policie objeví zakázanou pyrotechniku, hrozí peněžní pokuta nebo vězení v trvání až tří let.

Reklama

Výběr článků

Načítám