Hlavní obsah

Sojuz se vrátil na Zemi s olympijskou pochodní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur

V Kazachstánu v pondělí ráno podle plánu přistála ruská kosmická loď Sojuz TMA-11M, během jejíž mise u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se poprvé v historii objevila ve volném kosmu olympijská pochodeň. Přistání přiblížil v přímém přenosu web amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přistání Sojuzu v KazachstánuVideo: Reuters

 
Článek

Na Zemi se vrátila tříčlenná posádka ISS, kterou tvoří Rus Fjodor Jurčichin, Američanka Karen Nybergová a Ital Luca Parmitano, kteří byli na stanici od května.

Vraceli se lodí Sojuz TMA-11M, která přiletěla k orbitální stanici ve čtvrtek s ruským kosmonautem Michailem Ťurinem, Japoncem Koičim Wakatou a s americkým astronautem Richardem Mastracchiem. Právě tato loď vynesla do vesmíru olympijskou pochodeň. [celá zpráva]

Tu si v sobotu předali ruští kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij během výstupu z ISS na oběžné dráze kolem Země. [celá zpráva]

Foto: Shamil Zhumatov, ČTK/AP

Ruský kosmonaut Fjodor Jurčichin (ležící) drží olympijskou pochodeň.

Metr dlouhá dvoukilogramová pochodeň zůstala po celou dobu mise nezapálená. Uvnitř kosmické lodě a stanice hořet nemohla z bezpečnostních důvodů a ve vakuu by to nebylo možné.

Foto: Shamil Zhumatov, ČTK/AP

Vracející se kosmická loď Sojuz TMA-09M

Nebylo to poprvé, co trasa olympijské štafety vedla přes oběžnou dráhu. Do vesmíru se dostaly pochodně před olympijskými hrami v Atlantě v roce 1996 a v Sydney v roce 2000. Vynesly je tam tehdy americké raketoplány. Nicméně štafeta tentokrát primát získala, protože vůbec poprvé byla předána v otevřeném kosmu.

Akce je kritizována pro vysokou cenu. Náklady na výstup do otevřeného vesmírného prostoru na jednoho kosmonauta činí zhruba 1,5 miliónu eur (přes 40 miliónů Kč). Mise je sice nákladná, ale „celé Rusko je hrdé na své zimní hry a na svůj kosmický program,” řekl na kosmodromu Bajkonur ruský vicepremiér Dmitrij Kozak.

Reklama

Výběr článků

Načítám