Hlavní obsah

Tajné služby špehováním celosvětově ohrožují svobodu, tvrdí Snowden

Rozsáhlé špionážní programy tajných služeb ohrožují svobodu slova a otevřené společnosti, což je celosvětový problém a je třeba jej také celosvětově řešit. Tvrdí to bývalý spolupracovník americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden v textu, který v neděli zveřejnil německý týdeník Der Spiegel.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

"Tyto programy neohrožují jen soukromý život. Ohrožují svobodu slova a otevřené společnosti," cituje týdeník z materiálu, který Snowden napsal 1. listopadu a redakci ho údajně poslal zakódovaným způsobem.

"Kdo říká pravdu, nedopouští se zločinu," píše rovněž Snowden. Poukazuje přitom na to, že jisté vlády, které se cítily být "demaskovány" odhalenou špionáží, následně zahájily "bezprecedentní kampaň pronásledování" s cílem ukončit veškerou diskusi na toto téma. Diskuse ale přesto ve světě pokračuje.

Cameron měl prý zastrašovat novináře

Der Spiegel v neděli rovněž otiskl rozhovor s šéfredaktorem britského listu The Guardian Alanem Rusbridgerem, který obvinil britského premiéra Davida Camerona ze zastrašování. Ministerský předseda se podle něj "hanebnými útoky" znovu pokusil deník přimět, aby přestal zveřejňovat tajné informace, které se týkají špionážní aféry rozpoutané Snowdenem.

Rusbridger ale poukázal na to, že "tvrdá opatření", jež Cameron míní proti listu uplatnit, jsou naprosto nesmyslná, protože kopie materiálů, které bývalý pracovník NSA předal novinářům, jsou samozřejmě i mimo Británii.

Šéfredaktor je přesvědčen, že terčem aktivit tajných služeb se nyní stal on sám. Na jeho facebookovém účtu prý "neviditelná ruka" provádí různé změny. V rubrice oblíbené filmy se například z ničeho nic objevil název Umírej pomalu.

Rusbridger Der Spiegelu prozradil, že už neposílá žádné e-maily s důležitým obsahem a k závažným rozhovorům nepoužívá mobilní telefon.

Dostat se ke Snowdenovi je složité

Snowden v polovině roku vyzradil informace o tajném programu USA na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů ve světě. Z dokumentů, které z americké Národní bezpečnostní agentury vynesl, mimo jiné vyplývá, že Američané sledovali i mobilní telefon kancléřky Angely Merkelové.

Snowden se nyní skrývá před americkými úřady v Rusku, kde získal dočasný azyl. Obává se, že by se ho mohl někdo pokusit i zabít. Dostat se k němu proto není vůbec snadné, jak se o tom mohl minulý čtvrtek přesvědčit i německý poslanec za Zelené Hans-Christian Ströbele.

„Nestačí mít e-mailovou adresu nebo číslo jeho mobilu. Bylo třeba doporučení prostředníka, že já a můj spolupracovník jsme 'okay'. Jen tak si Snowden mohl být jist, že se nám může věnovat bez obav o své bezpečí," sdělil Ströbele německému nedělníku Bild am Sonntag.

"Věděli jsme o tom jen já a můj spolupracovník," líčil přípravy poslanec. O akci prý v kanceláři mluvili výhradně jako o "Ireně". Podle nedělníku při zařizování schůzky Ströbelemu pomohl jistý člověk z protifašistických kruhů, který má úzké kontakty na "internetové aktivisty".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám