Hlavní obsah

Berlusconiho budou soudit kvůli podplácení senátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Italská justice ve středu rozhodla, že bývalého premiéra Silvia Berlusconiho bude soudit za uplácení jednoho opozičního italského senátora. Podle žaloby mu zaplatil tři milióny eur, aby zradil opozici a přispěl tak k pádu středolevé vlády Romana Prodiho. Termín zahájení procesu podle agentury AFP zatím nebyl oznámen.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

V parlamentních volbách v roce 2006 vyhrála levicová koalice premiéra Romana Prodiho, která ale měla jen těsnou většinu v senátu. Podle neapolského státního zástupce si Berlusconi koupil levicového senátora Sergia De Gregoria, který přeběhl a přispěl v roce 2008 k pádu Prodiho kabinetu.

De Gregorio nakonec přiznal, že úplatek přijal, i když původně to popíral. [celá zpráva]

Ve středu De Gregorio řekl: „Vyzývám Berlusconiho, aby opustil politickou scénu, což by osvobodilo Itálii od řady svinstva. Nyní jsem přesvědčen, že jsem se choval hanebně a pomohl jsem k pádu Prodiho kabinetu, když jsem byl součástí svaté války vedené Berlusconim.”

Spolu s Berlusconim byl obviněn i jeho bývalý poradce Valter Lavitola, že vše dojednal.

Berlusconi pod tlakem 

Sedmasedmdesátiletý mediální magnát Berlusconi už v minulosti čelil řadě obvinění. Vždy tvrdil, že je nevinen. Podle něj ho italští žalobci pronásledují od jeho vstupu do politiky před 20 lety.

Letos byl Berlusconi odsouzen k sedmi letům vězení za placený sex s nezletilou a za zneužití pravomoci. Nejvyšší soud v srpnu Berlusconimu také definitivně potvrdil čtyři roky vězení za daňové úniky ve společnosti Mediaset, kterou Berlusconi ovládá.

Většinou se odsouzení nebo alespoň trestu vyhnul, stále se těší imunitě, která vyplývá z jeho senátorského mandátu a která ho chrání před vězením. Zákonodárci ale v listopadu mají hlasovat o zrušení jeho imunity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám