Hlavní obsah

Nacistu Priebkeho nakonec pohřbili, dav chtěl kněze zastavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Za protestování stovek lidí pohřbili v pátek ve městě Albano Laziale nedaleko Říma nacistického válečného zločince Ericha Priebkeho, který zemřel v pátek ve věku 100 let. Dav protestujících se pokusil fyzicky napadnout kněze odpadlické sekty římskokatolické církve, jenž se rozhodl ceremonii řídit. Na místě nechyběli ani neonacisté.

Foto: Paolo Cocco/Files, Reuters

Erich Priebke

Článek

Řím pietu na svém území již dříve zakázal a Vatikán odmítl uspořádat rozloučení v jakémkoli římskokatolickém kostele, ačkoli se někdejší velitel nacistických jednotek SS k víře hlásil. [celá zpráva]

Starosta Albana Laziale, které se nachází asi dvacet kilometrů jižně od metropole, chtěl svým nařízením příjezd Priebkeho rakve zablokovat. Římský prefekt jej ale zrušil s odůvodněním, že nejsou splněny bezpečnostní důvody pro omezení svobody pohybu pohřebního vozidla.

Starosta Nicola Marini poté vyzval k "poklidné a demokratické demonstraci". Na plotu obklopujícím areál, v němž se nachází kaple ultrakonzervativního Kněžského bratrstva svatého Pia X., jež se uvolilo pohřeb umožnit, se objevil transparent s nápisem "Kat Priebke". Přítomní demonstranti zároveň skandovali, aby byly ostatky odvezeny "na nejbližší smetiště, kam patří".

Kněze, který prošel uličkou mezi demonstranty, aby se dostal do vchodu kaple, musela před napadením ze strany přihlížejících chránit policie. I tak se nevyhnul několika strkancům. Na místě byla i skupina neonacistů, kterou od odpůrců pohřbu oddělila policie.

Bratrstvo, které bylo založeno v 80. letech minulého století francouzským knězem Marcelem Lefebvrem na protest proti druhému vatikánskému koncilu otevírajícímu římskokatolickou církev více světu, má v Albanu své italské sídlo. To, že se ujímá piety, oznámilo poté, co římská diecéze veřejnou ceremonii zakázala.

Nikdy se neomluvil

Priebke byl jedním ze strůjců brutálního masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944, kde nacisté povraždili 335 civilních rukojmí, z toho 75 Židů, odvetou za partyzánský útok proti jednotce SS. Po válce žil dlouhá desetiletí nepozorovaně v Argentině, v horském středisku Bariloche, kde byl jako hoteliér uznávaným příslušníkem místní německé kolonie.

Objeven byl až v 90. letech. V roce 1995 byl vydán do Itálie, kde ho o tři roky později soud poslal na doživotí do vězení, nicméně ze zdravotních důvodů si mohl odpykat trest v domácím vězení. Priebke popíral existenci holocaustu. Za svůj podíl na masakru v Ardeatinských jeskyních se nikdy neomluvil.

Reklama

Související témata:

Související články

Nacistický zločinec Priebke zemřel

Ve věku 100 let zemřel v pátek nacistický válečný zločinec Erich Priebke. Bývalý velitel nacistických oddílů SS, který má na svědomí smrt mnoha civilistů, žil...

Nacistu Priebkeho nechtějí nikde pohřbít

Nacistický válečný zločinec Erich Priebke zemřel v pátek ve věku 100 let v Římě. Nikde však nechtějí pohřbít jeho ostatky. Navzdory tomu, že byl Priebke věřící...

Výběr článků

Načítám