Hlavní obsah

Nacistu Priebkeho nechtějí nikde pohřbít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Nacistický válečný zločinec Erich Priebke zemřel v pátek ve věku 100 let v Římě. Nikde však nechtějí pohřbít jeho ostatky. Navzdory tomu, že byl Priebke věřící a jeho poslední přání bylo mít katolický pohřeb, Vatikán odmítl povolit v jakémkoli římskokatolickém kostele církevní ceremonii pro bývalého velitele nacistických oddílů SS.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Erich Priebke na sedm let starém snímku.

Článek

Převoz těla na své území odmítla také Argentina, kde Priebke dlouho žil, a rovněž jeho rodné město v Německu, které se ohradilo, že svůj hřbitov má jen pro obyvatele s trvalým pobytem nebo pro majitele hrobek.

Návrh převozu ostatků do Německa podal jak předseda římské židovské obce Riccardo Pacifici, tak šéf jeruzalémského Centra Simona Wiesenthala, které pátrá po pachatelích nacistických zločinů.

"Existuje jediné řešení. Podle vší logiky by se měl vrátit do země, kde se narodil. A tou je Německo. Měl by být pohřben v rodném městě," tvrdil Pacifici podle DPA.

Priebke v číslech
Priebke v číslech
1913se narodil v Hennigsdorfu poblíž Berlína
2filmy vznikly o jeho životě (Masakr v Římě a Šarlatový a černý)
1946utekl ze zajateckého tábora a Italové po něm vyhlásili pátrání
1996měl první soudní proces
1999získal povolení odpykat si trest v domácím vězení kvůli zdravotním potížím
100tolika let se dožil, než v pátek zemřel

"V Německu je nejvhodnější právní prostředí schopné zabránit tomu, aby se pohřeb nezvrhl v manifestaci neonacistů," reagoval také šéf Wiesenthalova centra Efraim Zuroff v rozhovoru pro italský deník La Stampa. Podle Zuroffa by se ostatky měly zpopelnit.

Foto: Domenico Stinellis, ČTK

Fotka z roku 1995, kdy jde bývalý nacista Priebke k soudu.

Stejného mínění je bývalý italský ministr spravedlnosti Giovanni Maria Flick. "Popel by se pak měl hodit do moře, stejně jako se to stalo v případě válečného zločince Adolfa Eichmanna. Priebkeho mrtvé tělo lze eventuálně převézt do Německa. Řím je každopádně pro smuteční akt tím nejnevhodnějším místem," citovala ho agentura APA.

Priebkeho advokát Paolo Giachini v sobotu oznámil, že pohřeb se uskuteční v úterý v některém z římských kostelů. Představitelé metropole se ale proti tomu postavili. Starosta Ignazio Marino prohlásil, že pohřbít Priebkeho v Římě by bylo urážkou. Římská arcidiecéze vydala závazný pokyn, zabraňující jakémukoli knězi obřad vést.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Paolo Giachini byl právníkem nacisty Priebkeho, zde přijíždí promluvit do Říma.

"Priebkeho synové žádají, aby se respektovalo poslední přání jejich otce, který chtěl katolický pohřeb," řekl advokát, v jehož bytě Priebke posledních 15 let bydlel.

Priebke byl jedním ze strůjců brutálního masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944, kde nacisté povraždili 335 civilních rukojmí. Po válce žil dlouhá desetiletí nepozorovaně v Argentině v horském středisku Bariloche, kde byl jako hoteliér uznávaným příslušníkem místní německé kolonie.

Za svůj podíl na masakru v Ardeatinských jeskyních se nikdy neomluvil.

Reklama

Související témata:

Související články

Nacistický zločinec Priebke zemřel

Ve věku 100 let zemřel v pátek nacistický válečný zločinec Erich Priebke. Bývalý velitel nacistických oddílů SS, který má na svědomí smrt mnoha civilistů, žil...

Výběr článků

Načítám