Hlavní obsah

Z vraždy Moskvana, která vyvolala rasové bouře, je podezřelý Ázerbájdžánec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Moskevská policie v úterý zveřejnila jméno člověka podezřelého z vraždy 25letého Jegora Ščerbakova na moskevském předměstí Birljujovo. Podle vyšetřovatelů ho ubodal 31letý Azer Orhan Zejnalov. Jméno zveřejnili po nočních protestech před radnicí v Birljujovu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Moskvané si prohlížejí snímky podezřelého z vraždy Ščerbakova

Článek

Jednatřicetiletého muže policisté dosud nedopadli, zdržuje se na neznámém místě. Policisté varovali obyvatele Birjuljova, že Zejnalov je ozbrojen a může být nebezpečný. Je stíhán pro vraždu i v rodném Ázerbájdžánu.

Police ho považuje za podezřelého od té chvíle, kdy ho na záběrech bezpečnostních kamer identifikovali jeho spolubydlící. Podle nich pracoval jako řidič pro svého strýce na tržišti se zeleninou.

Ruská policie poté zadržela osm jeho příbuzných.

Demonstrace pokračují

V noci na úterý se shromáždilo před budovou místní správy několik set demonstrantů, kteří důrazně požadovali, aby policie vyšetřila vraždu pětadvacetiletého Rusa, kterého minulý čtvrtek v Birjuljovu ubodal útočník „neslovanského vzhledu”. Chtěli také omezit příliv imigrantů. Nakonec proti nim zasáhla policie a deset protestujících zatkla.

Po vraždě připravuje moskevská radnice návrh zákona, podle něhož by pro občany postsovětských států ucházející se v Rusku o práci platila vízová povinnost. Dosud tito lidé, kterých podle odhadů jen v Moskvě působí statisíce, mohli do Ruska přijíždět volně. Opatření by rovněž dávalo jednotlivým regionům možnost vyhlašovat kvóty pro pracovní přistěhovalce.

Vražda rozpoutala v Rusku odpor proti imigrantům. Stovky lidí v neděli napadly na jihu Moskvy tržiště s ovocem a zeleninou, v němž pracují zejména lidé z Kavkazu a Střední Asie. Mnozí skandovali rasistická hesla jako Bílá síla nebo Rusko Rusům. Zadrženo bylo na 1200 lidí.

Po protestech byl odvolán okrskový policejní šéf Gennadij Kaverin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám