Hlavní obsah

Snowdenův otec přiletěl do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Do Ruska přiletěl otec Edwarda Snowdena, který vyzradil americké programy na sledování mobilní a internetové komunikace. Informovala o tom ruská televize, která ukázala záběry Lona Snowdena po příletu na letiště Šeremetěvo.

Otec Edwarda Snowdena přiletěl za synem do RuskaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Lon Snowden, kterého přivítal advokát jeho syna Anatolij Kučerena, novinářům řekl, že s Edwardem nemá přímý kontakt. Nicméně doufá, že se mu podaří s ním setkat. Snowden bydlí na neznámém místě, ale nedávno se jej podařilo vyfotografovat. [celá zpráva]

"Jsem tady, abych se setkal s panem Kučerenou a abych se dozvěděl víc o situaci svého syna," řekl otec. "Doufám, že budu mít příležitost se s ním setkat," dodal. Na otázku novinářů ohledně budoucnosti jeho syna Lon Snowden odpověděl, že nemá tušení: "Nejsem si jist, zda se syn vrátí do Spojených států. Je to jeho rozhodnutí. Je dospělý."

Lon Snowden na letišti řekl novinářům, že je „mimořádně vděčný, že jeho syn je v bezpečí a svobodný“. V létě se spekulovalo, že by rodina mohla Snowdena přesvědčit k návratu.

Edward Snowden po odhalení programu odcestoval narychlo z Hongkongu. Mířil do Jižní Ameriky, protože mu ale USA zrušili platnost pasu, zůstal několik týdnů v prostoru moskevského letiště a nakonec dostal v Rusku azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám