Hlavní obsah

Milenka ruského exministra obrany obviněna ze škod za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští vojenští vyšetřovatelé v pátek obvinili někdejší vysoce postavenou úřednici ministerstva obrany Jevgeniji Vasiljevovou ze série trestných činů, souvisejících s čachry kolem armádního majetku. „Škody, způsobené zločinným počínáním Vasiljevové, převyšují tři miliardy rublů (asi 1,8 miliardy Kč),” oznámili v komuniké.

Foto: Alexander Natruskin , Reuters

Analtolij Serďukov ještě jako ruský ministr obrany na přehlídce na Rudém náměstí.

Článek

Aféra okolo Vasiljevové stála loni křeslo ministra obrany Anatolije Serďukova, do té doby chráněnce prezidenta Vladimira Putina. Blonďatá dáma prý byla pro ministra mnohem více než jen velmi blízkou spolupracovnicí.

Sama Vasiljevová se odmítá s vyšetřovateli bavit. Na soud nečeká ve vyšetřovací vazbě, ale ve svém luxusním bytě. I přes "domácí vězení" bývá často vídána v nákupních střediscích.

Zabavili jí šperky za 76 miliónů

Kriminalisté se alespoň pochlubili "opatřeními k budoucí náhradě způsobené škody": Vasiljevové zkonfiskovali více než tisícovku šperků a klenotů "o celkové váze 19 kilogramů", sbírku cenných hodinek i bezcenných obrazů. Znalci totiž zjistili, že zabavené obrazy "nemají žádnou uměleckou hodnotu, ale jde o laciné padělky".

Zato jen materiál zabavených šperků - tedy kov a kameny bez přihlédnutí ke zpracování - má podle tisku hodnotu minimálně 130 miliónů rublů (asi 76 miliónů Kč).

Ruský tisk před rokem s neskrývanou škodolibostí líčil, že když vyšetřovatelé přišli k Vasiljevové vykonat domovní prohlídku, otevřel jim dveře sám ministr, a to prý jen v županu a trepkách. A to Serďukov zahájil politickou kariéru jako zeť někdejšího Putinova premiéra Viktora Zubkova. Ale na ministerstvu se prý obklopil "harémem" mladých spolupracovnic, které si přivedl z předchozího působení v čele daňové policie.

Vyšetřovatelé kromě Vasiljevové obvinili další čtyři ženy. Sám Serďukov v aféře figuruje jen jako svědek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám