Hlavní obsah

V Rusku obvinili členy Greenpeace z pirátství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Rusku obvinili už 14 zadržených členů Greenpeace z ledoborce Arctic Sunrise, kteří protestovali proti těžbě v Arktidě. Podle ruských úřadů se pokusili v Barentsově moři vniknout na těžební plošinu Prirazlomnaja, kterou chce na přelomu roku zprovoznit ruský koncern Gazprom.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Aktivisté z Greenpeace se pokusili připoutat se na ropnou plošinu Prirazlomnaja.

Článek

Proti protestu zasáhla ruská pobřežní stráž 18. září a třicítku aktivistů zadržela. [celá zpráva]

Od počátku jim hrozilo obvinění z pirátství, za které by mohli být odsouzeni na 15 let. [celá zpráva]

Aktivisté však popírají, že by se ho dopustili. Dva z nich se však pokusili vyšplhat a připoutat se na plošinu. Vyšetřovatelé tvrdí, že aktivisté z ledoborce Arctic Sunrise, plujícího pod nizozemskou vlajkou, "napadli" těžební plošinu Prirazlomnaja společnosti Gazprom v Barentsově moři.

Ve středu obvinili z pirátství 14 lidí, jako první Anu Paulu Alminhanu Macielovou z Brazílie, švédského Američana ruského původu Dmitriho Litvinova, Finku Sini Saaretovou, Rusa Romana Dolgova a britského nezávislého videoproducenta Kierona Bryana.

"Považujeme tato obvinění za naprosto nepodložená, neodůvodněná a nezákonná. Naši aktivisté se nehodlali zmocnit ničího majetku. Ke zločinu nedošlo," řekl agentuře Interfax právník ruské pobočky Greenpeace Michail Krejndlin.

Putin: nešlo o pirátství

Mezinárodní ředitel Greenpeace Kumi Naidoo označil obvinění za extrémní a neadekvátní: „Z pirátství se obviňují muži a ženy, jejichž jediným zločinem je oddanost svědomí. To je šokující a nereprezentuje to nic jiného než útok na samotné principy pokojného protestu.“

Podle něj jde o nejtvrdší útok proti Greenpeace od roku 1985, kdy byla při atentátu francouzské tajné služby potopena loď ekologů Rainbow Warrior vedoucí kampaň proti francouzským jaderným testům v Pacifiku.

I ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že nešlo o pirátství, podle něj však bylo akcí porušeno mezinárodní právo. [celá zpráva]

Naopak ruský premiér Dmitrij Medveděv kritiku postupu úřadů rázně odmítl. "Starost o životní prostředí nesmí být zástěrkou protiprávního jednání, bez ohledu na to, jak ušlechtilé jsou zásady motivující účastníky," prohlásil podle agentury Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám