Hlavní obsah

Selhání na všech úrovních, shrnuli Němci 10 let vražd a útoků neonacistů

Berlín

Policie, tajné služby a justice v Německu naprosto selhaly. Takový je závěr parlamentní komise, která se zabývala kriminální činností neonacistické skupiny Národně socialistické podzemí (NSU). Neonacisté úřadům unikali déle než deset let. Během nich se dopustili deseti vražd, přepadli 15 bank a provedli dva pumové útoky.

Foto: Reuters

Členové neonacistické skupiny NSU Uwe Mundlos, Beate Zschäpeová a Uwe Böhnhardt (zleva doprava)

Článek

"Je to bezpříkladné historické selhání," uvedl předseda vyšetřovací komise Sebastian Edathy a kritikou nešetřili ani ostatní. Komisař Stephan Stracke to označil za "zahanbující porážku německých bezpečnostních orgánů" a jeho kolegyně Eva Högelová dodala, že chyby a zanedbání se vyskytly na všech úrovních.

NSU je připisováno deset vražd převážně přistěhovalců, spáchaných po celém Německu v letech 2000 až 2007, dva bombové útoky v migrantských čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004, které si vyžádaly 23 zraněných, a dále 15 případů přepadení bank. Vyšetřovatelé skupinu odhalili ale až na podzim 2011, přičemž možný podíl pravicových extremistů na těchto zločinech zpočátku vůbec neprověřovali a podezřívali z nich rodiny obětí.

O spojení s tajnými službami důkazy nejsou

Komise ovšem nenašla žádné důkazy, že by tajné služby věděly o činnosti NSU již dříve, že by na neonacistickou buňku byly napojeny, nebo dokonce že by v ní měly své placené informátory, jak se v minulosti spekulovalo.

Podle Edathyho vyšetřování komise ukázalo, že "německý právní stát není perfektní a není bez chyb, je ale tak stabilní, že je schopen chyby analyzovat a vyvodit z nich správné důsledky".

Grémium složené ze zástupců všech parlamentních stran proto vypracovalo 47 doporučení k reformám práce policie, tajných služeb a státních zástupců. U zločinů namířených proti přistěhovalcům, kde není znám pachatel, by podle komise měly úřady napříště automaticky prověřovat možný rasistický motiv. Měla by vzniknout speciální jednotka na přezkoumávání nevyřešených případů a měl by se změnit systém využívání placených informátorů. Komise také žádá větší kontrolu poslanců nad německou kontrarozvědkou.

NSU tvořila trojice pravicových extremistů Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt a Beate Zschäpeová. Mužská část buňky spáchala v listopadu 2011 před zatčením sebevraždu, Zschäpeová stojí od května před soudem v Mnichově, který by měl trvat nejméně do konce příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám