Hlavní obsah

Rumuni souzení za krádež obrazů nabídli jejich vrácení. Některé jsou však možná spálené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Zloději souzení za krádež sedmi obrazů z rotterdamské galerie Kunsthal nabídli, že pět ukradených děl vrátí. Výměnou za to požadují, aby proces s nimi probíhal v Nizozemsku, uvedl jejich advokát. Matka jednoho ze souzených přitom sdělila, že obrazy spálila. Cena uloupených děl Moneta, Picassa, Matisse, Gauguina, de Haana a Freuda se odhaduje na 18 miliónů eur.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Radu Dogaru v policejním antonu

Článek

Jeden z advokátů souzených mužů a ženy uvedl, že Radu Dogaru a čtyři jeho komplicové (pátý je souzen v nepřítomnosti) nabídli vrátit pět ukradených děl, o zbylých dvou se ale nezmínil.

„Je velmi pravděpodobné, že malby jsou neporušené. Můj klient říká, že je předá nizozemským úřadům. Výměnou za to chtějí být souzeni v Nizozemsku,” doplnila podle BBC právnička Maria Varsiiová.

Existují nicméně obavy, že přinejmenším některé z ukradených obrazů byly zničeny. Jeho matka Olga Dogaruová z vesnice Carcaliu v Dunajské deltě již dříve uvedla, že je spálila. [celá zpráva]

Svá slova nicméně pak vzala zpátky. Experti nalezli v jejích kamnech stopy po barvách, plátnu i hřebíčcích z rámu, zatím ale nedokázali identifikovat, zda šlo o ukradené obrazy. [celá zpráva]

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Podezřelé Eugena Darieho a Radua Dogarua (vpravo) přivádějí k bukurešťskému soudu.

Proces se zloději začal v Rumunsku v úterý, ihned byl ale odložen na 10. září kvůli projednání dalších podrobností kolem obžalovaných, z nichž někteří navíc žádali o propuštění z vazby a stíhání na svobodě pod soudním dohledem.

Kořistí lupičů se staly Picassova Hlava harlekýna, Čtenářka v bílé a žluté od Matisse, obrazy Waterloo Bridge a Charing Cross Bridge od Moneta, Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka od Gaugina, Autoportrét Meyera de Haana a malba Žena se zavřenýma očima od Luciana Freuda.

Foto: koláž Novinky s použitím Reuters

Obrazy ukradené v roce 2012 z rotterdamské galerie Kunsthal

Zloději díla ukradli loni v říjnu z muzea, do kterého se dostali zadním vchodem. Akce trvala tři minuty. Obrazy se objevily loni, když jeden známý požádal Marianu Draguovou z Rumunského národního muzea umění, aby se podívala na obrazy, které může koupit. O několik měsíců byli zadrženi tři muži, mezi nimiž byl i Dogaru.

Cena uloupených děl Clauda Moneta, Pabla Picassa, Henriho Matisse, Paula Gauguina, Meyera de Haana a Luciana Freuda se nyní odhaduje na 18 miliónů eur, nikoli na 200 miliónů eur (5,2 miliardy Kč), jak se uvádělo dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám