Hlavní obsah

Žena tvrdí, že Picassovy a Monetovy obrazy za miliardy spálila v peci

Sedm obrazů slavných malířů ukradených loni z rotterdamské galerie Kunsthal už možná neexistuje. Matka jednoho ze zadržených lupičů tvrdí, že je spálila v peci. Informovala o tom rumunská televize B1 TV. Prokuratura zprávu odmítla potvrdit, sdělila jen, že pokračuje vyšetřování.

Foto: Profimedia.cz

Charing Cross Bridge (Claude Monet)

Článek

Loupež byla provedena v polovině loňského října a už v lednu rumunská policie zatkla tři Rumuny podezřelé ze spáchání tohoto trestného činu. Celková cena všech uloupených děl – jejichž autory jsou Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan a Lucian Freud – se odhaduje na 50 až 100 miliónů eur (1,3 až 2,6 miliardy korun).

Podle B1 TV pachatelé nemohli pro svůj lup najít kupce a po první domovní prohlídce zpanikařili. Matka jednoho z nich cenná umělecká díla nejprve zahrabala na hřbitově, později je však u sebe doma v peci spálila. Mluvčí prokuratury agentuře DPA sdělila, že potvrdit, nebo vyvrátit toto tvrzení by měla analýza popela z pece. Specialisté se snaží zjistit, zda v něm nejsou zbytky specifických barev obrazů.

Začátek procesu se šesti osobami obžalovanými z loupeže je stanoven na 13. srpna. Skupinu tvoří dva muži, kteří výtvarná díla ukradli, a jejich čtyři komplicové, včetně matky, jež údajně obrazy spálila.

Kořistí lupičů se staly Picassova Hlava harlekýna, Liseuse en Blanc et Jaune (Čtenářka v bílé a žluté) od Matisse, obrazy Waterloo Bridge a Charing Cross Bridge od Moneta, Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée (Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka) od Gaugina, Autoportrét Meyera de Haana a malba Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima) od Luciana Freuda.

Reklama

Výběr článků

Načítám