Hlavní obsah

Do domu Sarkozyho manželky Carly pronikl psychicky nemocný Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že do domu na francouzské Riviéře, kde jeho žena Carla Bruniová tráví dovolenou, minulý týden pronikl psychicky narušený muž. Na poslední chvíli byl zastaven místní ochrankou.

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy s manželkou Carlou Bruniovou

Článek

Sarkozy tuto informaci zveřejnil v reakci na kritiku, která se objevila ve francouzských médiích. Podle nich ho neustále hlídá zbytečně velké množství osobních strážců, kteří stojí daňové poplatníky nemalé peníze, informoval deník The Daily Telegraph.

Německému občanovi, který již má na policii ve své rodné zemi pár záznamů, se podařilo dostat do přísně střežené rezidence Cap Négre na pobřeží Středozemního moře. Podle nejmenovaného zdroje z francouzského ministerstva vnitra chtěl muž, který trpí psychickými problémy, navštívit "za každou cenu" Carlu Bruniovou-Sarkozyovou a byl "neodbytný".

"Dostal by se až k paní Sarkozyové nebo jejímu dítěti, ale naštěstí byl zastaven včas," uvedl Sarkozyho mluvčí.

Informace o incidentu by se nejspíš nedostala na veřejnost nebýt kritických článků ve francouzských denících, které se pozastavovaly nad tím, že bývalého prezidenta hlídá během dovolené 25 osobních strážců.

Ochranka stojí skoro 19 miliónů korun ročně

List Le Parisien ve svém článku napsal, že na Sarkozyho bezpečnost dohlíží deset agentů elitní policejní jednotky specializující se na ochranu vysokých politických představitelů. K dispozici pak má i pět tříčlenných jednotek osobních strážců, kteří ho hlídají sedm dní v týdnu. Již v loňském roce týdeník Paris Match napsal, že deset speciálně vycvičených policistů a dva řidiči stojí ročně 720 000 eur (18,6 miliónu Kč).

Le Parisien se svých čtenářů ptal, co si o ochraně bývalého prezidenta myslí. A 61 procent z nich odpovědělo, že je šokováno informací, kolik osobních strážců na něj dohlíží.

Sarkozyho kancelář se ale kritice brání s tím, že se mu dostává stejné ochrany, jaké se vždy dostávalo i jakémukoli jinému bývalému prezidentovi. Navíc incident z minulého týdne podle kanceláře ukázal, že ochrana je opravdu potřeba. Podle agentury AFP Sarkozyho předchůdce Jacquesa Chiraka chrání osm bodyguardů a Valéryho Giscarda d’Estainga šest mužů zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám