Hlavní obsah

Obama vyzval k redukci jaderných arzenálů o třetinu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Barack Obama během své první prezidentské návštěvy Německa ve středu v Berlíně vyzval k dalšímu snížení jaderných arzenálů. Americký prezident chce snížit počet jaderných hlavic USA a Ruska až o třetinu a vyslovil se také pro redukci počtu taktických jaderných hlavic na evropské půdě. Rusko nabídku k jednání vzalo na vědomí.

Obama vyzval k redukci jaderných zbraní o třetinuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Dokud existují jaderné zbraně, nejsme v bezpečí. Jsme na cestě největšího snížení počtu jaderných hlavic od 50. let,“ řekl Obama před shromážděním politiků a studentů u Braniborské brány, půl století po historickém vystoupení svého demokratického předchůdce J. F. Kennedyho, který zde v době studené války podpořil obyvatele západního Berlína prohlášením, že i on je duší Berlíňanem.

„Sebeuspokojení není známkou velkých národů, boj za svobodu a lidskou důstojnost pokračuje,“ dodal Obama.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama u Braniborské brány v Berlíně.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Americký prezident mluvil v Berlíně za sklem. Vedle něj sedí berlínský starosta Klaus Wowereit a německá kancléřka Angela Merkelová.

Prezident USA chce zredukovat arzenály o třetinu proti stavům dohodnutým v nové smlouvě START, podepsané v dubnu 2010 na Pražském hradě. Dohoda povoluje oběma stranám ne víc než 1550 hlavic a 700 odpalovacích zařízení včetně ponorek a bombardérů.

Proti navrhovanému snížení počtu taktických nukleárních zbraní s krátkým doletem v Evropě se v minulosti stavělo Rusko, které jich má v Evropě nejvíc a dohody je nezmiňují.

Rusové to berou na vědomí

Reakce Ruska následovala bezprostředně po skončení Obamova projevu. Moskva jeho iniciativu vítá, ale u rozhovorů o odzbrojení by podle ní měly být i další jaderné mocnosti.

Rusko nepřipouští nerovnováhu ve strategické odstrašovací síle, tlumočila ČTK slova ruského prezidenta Vladimira Putina.

Za práva hladových, imigrantů i menšin

Americký prezident se v Berlíně vyslovil také pro snížení průmyslových emisí a postavil se za práva imigrantů a homosexuálů. Svět by se rovněž podle něj měl postarat o milióny hladových. „Jsme svobodnější tím víc, čím víc lidí se může vydat za svým štěstím,“ řekl.

Podle Obamy je důležité podporovat růst a investice do vzdělání a neangažovat se „jen v charitě“.

Obama v Berlíně u Braniborské brány hovořil podruhé. Prvně tak učinil před pěti lety, tehdy ještě z pozice senátora. Tehdy promluvil před zhruba 200 000 lidí, úterní návštěvnost byla menší. Obama si lidi dokázal okamžitě naklonit na svoji stranu.
„Je tady tak teplo a já se cítím tak dobře, že si sundám sako. V přítomnosti přátel můžeme být víc neformální,“ prohlásil hned poté, co poděkoval své hostitelce, kancléřce Angele Merkelové.
„Možná jste si všimli, že s Angelou nevypadáme jako předchozí němečtí a američtí předáci,“ zněl další z jeho špílců.
Prezident také omlouval nepřítomnost své ženy Michelle a dcer Sashi a Malii. „To poslední, co chtějí, je poslouchat další z mých řečí,“ prohlásil a dodal, že rodina se raději vydala do muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám