Hlavní obsah

Milujte se a množte se, vzkázal prezident Polákům. Země vymírá

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský prezident Bronislaw Komorowski vyzval Poláky, ale hlavně Polky, aby měli víc dětí. Milujte se a množte se, vzkázal hlavně mladším. V opačném případě podle hlavy státu země neunikne demografické katastrofě, protože seniorů přibývá a za několik let se o ně nebude moci nikdo starat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Oficiální statistiky uvádějí, že loni se v Polsku narodilo 388 tisíc dětí. Ilustrační foto

Článek

Komorowski, který s manželkou Annou vychoval pět nyní už dospělých dětí, připomněl, že na současnou polskou rodinu připadá v průměru jen 1,3 dítěte, zatímco evropský průměr činí 1,6. „Pokud se však nemá snižovat počet obyvatel, průměr by měl přesahovat 2,1 dítěte na rodinu,“ dodal.

Oficiální statistiky uvádějí, že loni se v Polsku narodilo 388 tisíc dětí, o 22 tisíc méně než v roce 2011 a o víc než 40 tisíc méně než v roce 2010. Počet novorozenců přitom neustále klesá už od roku 1989. Ještě v roce 1983 jich přišlo na svět rekordních 724 tisíc.

Z 222 zemí, které si pravidelně vedou statistiku narozených dětí, se Polsko nachází až na vzdáleném 209. místě a v Evropské unii mu v tomto ohledu patří jedno z posledních míst.

Kdo bude živit seniory?

V roce 2012 mělo Polsko přibližně 38,5 miliónu obyvatel. Podle prognóz Hlavního statistického úřadu (GUS) při současném trendu klesne do roku 2020 počet asi o milión a v letech 2020–2030 zhruba o další dva milióny. Koncem roku 2030 by potom Polsko mělo asi 35,5 miliónu obyvatel a v roce 2060 už jen necelých 31 miliónů.

Počet seniorů by postupně převládl nad mladými pracujícími, kteří by je už však nedokázali uživit. Koneckonců polské důchodové zabezpečení sužují obrovské potíže už dnes. Poláci se v průměru dožívají 72,1 roku a Polky 80,6 roku, avšak jejich věk se každoročně prodlužuje.

Děti se staly nedosažitelným luxusem

Na prezidentovu výzvu zareagovalo v internetové diskusi mnoho především mladších lidí.

„Mít děti v současném Polsku se pro nemálo mladých rodin stalo nedosažitelným luxusem. Bez zlepšení základních sociálních podmínek jím zůstane i nadále,“ uvedl v deníku Gazeta Wyborcza čtenář Jerzy (35). „V zemi, kde se na vyšetření k dětskému lékaři-specialistovi čeká rok i déle a kde je předtím zapotřebí svést heroický boj o zapsání do pořadníku, si každý, kdo má jedno dítě, rozmyslí, zda si pořídí druhé,“ dodala Jolanta (29).

„Klesající počet novorozenců odráží špatnou materiální situaci mladých rodin. Bez práce, a tím i bez trvalého příjmu, je mít děti hazardem a na tom nic nezmění ani sebelepší výzva,“ podotkl třiatřicetiletý Janusz.

Reklama

Výběr článků

Načítám