Hlavní obsah

V Turecku lidé opět obsadili náměstí Taksim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

V neděli nespokojení turečtí občasné opět obsadili istanbulské náměstí Taksim, odkud je policie vyhnala slzným plynem a vodními děly v noci z pátku na sobotu. Při protestech bylo podle sdělení úřadů zraněno 26 policistů a 53 civilistů, jeden je v kritickém stavu. Amnesty International uvádí dva mrtvé a tisíc zraněných.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Demonstranti zapálili u náměstí Taksin barikádu.

Článek

Protest začal pokojnou demonstrací proti kácení stromů v parku Gezi. Ten policie tvrdě potlačila, když nasadila slzný plyn a vodní děla. Neadekvátně silný zásah ale přivedl do ulic další Turky. V 48 tureckých městech se konalo devadesát demonstrací.

Poté, co se policejní síly v sobotu stáhly, přišlo v neděli na náměstí několik set demonstrantů, kteří požadují demisi vlády. Jeden z demonstrantů řekl agentuře Reuters: „Zůstaneme tu až do konce. Neodejdeme. Teď je pro nás jediným požadavkem pád vlády. Jsme unaveni touto utlačovatelskou vládou, která na nás neustále vytváří tlak.“ [celá zpráva]

Premiér Recep Tayyip Erdogan, který napřed demonstrace odsoudil jako extremistické, posléze přiznal, že „v reakci policie byly nějaké chyby a byla extrémní.“

Starosta Istanbulu Kadir Topbas se zase omluvil, že neposkytl dost informací o obnově parku Gezi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám