Hlavní obsah

Desetitisíce tureckých demonstrantů zablokovaly most mezi Evropou a Asií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul/Ankara
Aktualizováno

Druhým dnem pokračovaly masové demonstrace v Turecku, které kromě Istanbulu zasáhly i Ankaru. Několik tisíc lidí pochodovalo přes most přes Bosporskou úžinu, který spojuje evropskou a asijskou část Istanbulu, uvedla BBC. Policie proti nim nasadila vodní děla a slzný plyn. Veřejná doprava na mostech nejezdí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepokoje v TureckuVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se vydali na most, aby se dostali na hlavní náměstí ve městě. Když jim policie bránila v cestě, začali házet kamení. Policie odpověděla slzným plynem a vodními děly, která použila i proti demonstrantům na náměstí Taksim. Celé centrum je uzavřeno a střeží tam policie.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecká policie použila proti demonstrantům slzný plyn

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecká policie pálí v Istanbulu na demonstranty granáty se slzným plynem

Podle jedné ze svědkyň citovaných BBC bylo na mostě asi 40 000 lidí, policie uvádí, že jich bylo několik set. Svědkyně dodala že policie shazovala nádoby se slzným plynem z vrtulníků. Podle ní protesty zachvátily půlku města a lidé mlátí do hrnců a poklic.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký policista vypálil granát se slzným plynem u náměstí Taksin

Podle zpravodajky BBC Louise Greenwoodové byli do Istanbulu staženi i policisté z Antalye a čtvrť Taksim i její okolí je obklíčena policisty.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký demonstrant hází na policisty granát se slzným plynem, kterou na něj vypálili.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Policie použila proti demonstrantům na náměstí Taksin vodní dělo.

Podle guvernéra Istanbulu bylo v pátek asi deset lidí zraněno a osmdesát zatčeno.

V Ankaře demonstranti zamířili k parlamentu a skandovali: "Všude je odpor, všichni jsou na Taksimu,“ tedy podobná hesla jaká zněla v Egyptě při pádu Husního Mubaraka. Mnozí na protest pili alkohol, protože vláda zostřila restrikce na jeho prodej a zakázala ho propagovat.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Demonstranti v Istanbulu

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecká policie použila proti demonstrantům na náměstí Taksin v Istanbulu slzný plyn.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že policie zůstane na náměstí Taksim, aby zajistila klid. Ujistil také občany, že stavební projekty, které počítají s vybudováním nákupního centra a s opravou historických kasáren, budou realizovány. "Policie tam byla včera, je tu dnes a zůstane tady i zítra, protože náměstí Taksim se nesmí stát místem, kde si extremisté budou dělat, co chtějí," řekl Erdogan.

Masové demonstrace přitom spustil pokojný protest proti kácení stromů v parku Gezi, jenž je jednou z mála zelených oáz v Istanbulu. Lidem vadil plán v jeho části vybudovat supermarket . Ukázal na skryté napětí v turecké společnosti.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Demonstranti v centru Ankary

Foto: Murad Sezer, Reuters

Demonstranti zapálili u náměstí Taksin barikádu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám