Hlavní obsah

Britští euroskeptici rekordně posilují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Historickým úspěchem protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) skončily regionální volby ve Velké Británii. Podle dílčích výsledků posílila na úkor vládních konzervativců a získala obdobný počet křesel jako labouristé. Strana prosazuje vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Kandidát UKIP Norman Taylor před volební místností v Bethersdenu

Článek

Volby se konaly v 34 hrabstvích a vyšších samosprávných celcích. UKIP získala 42 míst v radách, když dostala podle BBC 25 procent hlasů. To je pro dosud spíše okrajovou formaci historický úspěch, což zdůraznil i šéf strany Nigel Farage. Podle něj získala strana před příštími parlamentními volbami velmi silnou pozici.

"Lidé nás volí, protože jsme uspěli v debatách o imigraci a EU," řekl místopředseda strany a europoslanec Paul Nuttall. Farage dodal: "Lidé, kteří nás volili, odmítají establishment. Tři strany, tři řady lavic, které vypadají a zní stejně a tvoří je lidé, kteří nikdy v životě neměli normální práci." Dodal, že lidi jeho stranu nevolili, aby s nimi slavili vítězství ve volbách, ale kvůli tomu, co UKIP nabízí.

Podle analytiků získává UKIP křesla na úkor Konzervativní strany premiéra Davida Camerona. Ta v minulých regionálních volbách zcela dominovala a podle dosavadních výsledků je nejsilnější i teď. Ze svých pozic však značně ustoupila, podle průběžných výsledku ztratila dvě radnice.Labouristé mísrně posílili na jihu Anglie a v Midlands.

Zatímco dosud označovali Cameron a jeho lidé členy UKIP za "klauny" či "salónní rasisty", po volbách začíná vládnoucí strana vnímat protievropskou formaci jako hrozbu, která může konzervativce připravit o část voličů přesvědčených o nutnosti vystoupit z EU.

"Měli bychom respektovat názory lidí, kteří přemýšlejí, že dají hlas UKIP," řekla BBC ministryně pro mezinárodní rozvoj Justine Greeningová.

Konzervativci dokonce zaostali za UKIP v doplňovacích volbách, v nichž obyvatelé jednoho z okrsků v severní Anglii vybírali nového člena dolní komory parlamentu. Takzvaní independentisté však stejně jako dosud svého poslance nemají, neboť volbu ovládla kandidátka labouristů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám