Hlavní obsah

Thatcherovou pohřbili za mimořádných bezpečnostních opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V Londýně se ve středu uskutečnil pohřeb bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové, která zemřela minulé pondělí ve věku 87 let. Kvůli pondělnímu atentátu v Bostonu byla zesílena bezpečnostní opatření. V ulicích byly čtyři tisíce policistů. Policie také počítala s protesty, na které ale nedošlo.

Foto: Reuters

Rakev s Thatcherovou na katafalku v kapli panny Marie

Článek

Bezpečnost byla posílena po pondělním atentátu při maratónu v americkém Bostonu, kde zemřeli tři lidé a 176 jich bylo zraněno.

Na pohřeb přijelo mnoho státníků z celého světa, mimo jiné i český premiér Petr Nečas a bývalý prezident Václav Klaus, jehož doprovázel český velvyslanec Michael Žantovský. Ze 170 zemí dorazilo 2300 hostů. Nedorazil ale žádný americký prezident, přijeli jen někdejší ministři zahraničí USA James Baker, George Schultz a Henry Kissinger. Nechyběla ale celá britská politická špička, premiér David Cameron, vicepremiér Nick Clegg i bývalý premiéři Tony Blair, Gordon Brown a John Major.

Pohřbu se zúčastnilo všech 32 členů současného kabinetu a přes 30 členů vlád, které Thatcherová vedla.

Se silnou ochranou se počítalo už dříve, protože někdejší předsedkyně britské vlády stále rozděluje národ. Mnozí ji nesnášejí kvůli tvrdým reformám. Scotland Yard varoval případné demonstranty, aby nenarušovali ceremonii, ale dal najevo, že bude tolerovat tichý protest. Lidé podél Strandu, kudy rakev jela, a také u katedrály sv. Pavla, kde se pohřeb uskutečnil, nakonec jen občas nesouhlasně bučeli.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Autobus projíždí bezpečnostními bariérami postavenými kvůli pohřbu Thatcherové.

Pohřeb sledovaly tisíce diváků. V 11.00 SELČ vyjel pohřební automobil s rakví zahalenou v britské vlajce z budovy parlamentu ve Westminsteru, kde byla uložena přes noc. V kostele sv. Klementa na třídě Strand byla rakev přemístěna na lafetu a za doprovodu příslušníků jednotlivých složek britských ozbrojených odvezena do katedrály. Pohřbu, který začal o hodinu později, se zúčastnilo na 700 vojáků. Thatcherová si nepřála státní pohřeb, proto se byl zorganizován pohřeb s vojenskými poctami.

Není přesně známo, kolik pohřeb stál, ale v britských listech se objevil odhad deseti miliónů liber (asi 300 miliónů korun).

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Funebráci nesou rakev s Thatcherovou

Naopak velmi skromný byl samotný obřad v kostele, jak si zesnulá sama přála, řekl reverend David Ison od svatého Pavla: „Paní Thatcherová si přála něco velmi prostého, nic triumfálního. Nebude žádná oslavná řeč, bude zmíněna jen jednou nebo dvakrát, použijí se běžné modlitby.“

Reklama

Výběr článků

Načítám