Hlavní obsah

Thatcherovou pohřbí s vojenskými poctami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová, která zemřela v pondělí v Londýně, bude mít pohřeb s vojenskými poctami, ale nebude to státní pohřeb. Ten si nepřála. Pohřeb se bude 17. dubna v londýnské katedrále sv. Pavla. Její smrt mnohé zarmoutila, ale vyvolala také radost u jejích odpůrců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTAŘE: Tělo Thatcherové odvezli z hotelu, kde zemřelaVideo: Reuters

 
Článek

Na pietním aktu se očekává velký počet pozůstalých a přátel a mezi smutečními hosty budou také premiér David Cameron a vicepremiér Nick Clegg či řada hostů ze zahraničí. Po pohřbu bude následovat soukromá kremace v rodinném kruhu. Další detaily, zejména datum a hodinu pohřbu, úřad předsedy britské vlády zatím nezveřejnil. Veškeré okolnosti pohřbu budou záviset na vůli rodiny.

Bývalá premiérka ale nechtěla okázalý pohřeb. "Neplýtvejte penězi za leteckou přehlídku na mém pohřbu," byla jedna z jejích vět podle mluvčího rodiny Thatcherových Tima Bella. Také nepovažovala za vhodné, aby byla její rakev slavnostně vystavována. Podle listu Daily Mirror nicméně stát na oficiální ceremonii vynaloží až osm miliónů liber (242 miliónů korun).

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Portrét Thatcherové u kondolenční knihy na konzulátu v Sydney

Podle přání Thatcherové by měli u její rakve tvořit čestnou stráž mimo jiné váleční veteráni v červených kabátcích. A její rodina si vymohla, že se k ostatkům nemají přikládat žádné květiny, ale peníze, jež by byly na tento účel vynaloženy, mají být věnovány charitě.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Portrét Thatcherové před jejím domem obklopený květinami.

Den před pohřbem bude rakev se zesnulou odvezena do kaple Panny Marie v londýnském parlamentu, kde bude uložena přes noc. V den pohřbu bude z centra města vykázána doprava a pohřební vůz odveze rakev do kaple britského královského letectva ve Westminsteru. Odtud ji na dělostřelecké lafetě odvezou do katedrály svatého Pavla ulicemi, které budou lemovat příslušníci britské armády. Před katedrálou vzdá mrtvé poctu čestná jednotka, na schodech do kostela budou rovněž stát vojáci.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Vlajka nad parlamentem na půl žerdi

Katedrála nebude veřejnosti přístupna, ale podle Downing Street bude ceremoniál přenášet televize.

Reprezentativní, nikoli však státní pohřeb bude mít Thatcherová na vlastní přání.

Poslední státní pohřeb premiéra se v Británii konal v roce 1965 po úmrtí Winstona Churchilla. Pohřeb Thatcherové bude protokolárně obdobný s tím, který byl vypraven v roce 1997 princezně Dianě a královně matce.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Noviny se věnují zesnulé premiérce

Bývalá premiérka byla v posledních letech nemocná, utrpěla několik slabších mrtvic a měla problémy s Alzheimerovou nemocí. Poté, co byla loni propuštěna z nemocnice, bydlela v hotelu Ritz. Odešla v pokoji v pondělí. Podlehla mrtvici.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Britka v Brixtonu slaví smrt Thatcherové s transparentem čarodějnice je mrtvá.

Smutek i radost

Státní vlajky zůstanou v Británii spuštěny na půl žerdi ještě v úterý a také v den pohřbu, uvedl zdroj z britské vlády. Poslanci britského parlamentu, kteří jsou nyní na velikonočních prázdninách, se ve středu sejdou na mimořádné schůzi věnované památce zesnulé expremiérky.

Foto: David Moir, Reuters

Skotové v Glasgow se radují ze smrti bývalé premiérky.

Zatímco oficiální místa dávají najevo smutek, mnozí odpůrci se radovali. Oslavy probíhaly na náměstí v Glasgowě i v Brixtonu, kde kvůli vandalismu zasahovala policie. Přicházeli tak s plakáty Čarodějnice je mrtvá! nebo s jejím portrétem s rohy či s krabicemi mléka, protože ještě jako ministryně školství zrušila mléko zdarma pro školáky.

Foto: Olivia Harris, Reuters

V Brixtonu oslavují smrt Thatcherové.

Kritikou ale nešetří ani vysocí politici. Lord Lawson, který pro neshody se Železnou lady ohledně ekonomiky opustil její kabinet, řekl, že měla diktátorské sklony. Uvedla ale, že rozhodnutí zavést daň z hlavy, které znamenalo její pád, bylo kolektivní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Glasgow na oslavu smrti ThatcherovéVideo: Reuters

Labourista Lord Kinnock, který vedl Stranu práce v letech 1983–1992, otevřeně řekl: „poprvé za sto let udělala chudé chudším“. Podle něj byla její politika, zahrnující mimo jiné privatizaci řady průmyslových odvětví, „absolutní katastrofou pro Británii“.

Předseda politického křídla IRA strany Sinn Fein Gerry Adams kritizoval její drakonický postup v Severním Irsku, když řekl, že „prodlužovala válku a způsobila velké utrpení“.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Oslavy skonu Thatcherové v Brixtonu

Hornické odbory uvedly, že „sloužila těm, v jejichž zájmu bylo, aby profitovala menšina“. Podle nich zdecimovala uhelný průmysl. Thatcherová tvrdě zasáhla proti stávkám horníků.

Řekli o Thatcherové:

Tajemník konzervativní strany z osmdesátých let Jeffrey Archer: "Měla tak silný charakter, jaký jsem ve svém životě už nikdy neviděl."

Šéf Strany práce Ed Miliband: "Byla výjimečná postava, a i když s ní labouristé nesouhlasili, respektovali ji."

Přední konzervativní poslanec David Davis: "Margaret Thatcherová byla největší z moderních britských premiérů a stála v centru velkých proměn celého světa, ke kterým došlo po pádu Sovětského svazu. Milióny lidí v Británii i na celém světě jí vděčí za svobodu a za kvalitu svého života, k čemuž došlo díky její odvaze a oddanosti principům osobní svobody a odpovědnosti."

Bývalý labouristický ministr vnitra David Blunkett: "Margaret Thatcherová byla respekt vzbuzující protivník, bezpochyby výjimečný vůdce, ve Spojeném království přelomový politik."

Lord Owen, který vedl Sociálně demokratickou stranu existující v letech 1981 - 1987: "Měla značné přednosti v ekonomice a v tom, jak znovudobyla Falkladny, ale její slabinou byly sociální stránky."

Skotský premiér Alex Salmond ji ocenil jako respektovanou premiérku, jejíž postoje definovaly celou politickou generaci: "Bezpochyby se teď obnoví debata o důsledcích tohoto odkazu. Adekvátní reakcí dnes je ale úcta a vyjádření soustrasti rodině."

Bývalý starosta Londýna Ken Livingstone sdělil, že politika baronky Thatcherové byla od základů špatná: "Zavinila současnou bytovou krizi, bankovní krizi, krizi v oblasti sociálních dávek. Byla to její vláda, která raději zařazovala lidi na sociální dávky, než by je registrovala jako nezaměstnané."

Generální tajemník Durhamské asociace horníků David Hopper: "Zničila naši komunitu, naše vesnice a naše lidi."

Šéf politického křídla IRA strany Sinn Fein Gary Adams: "Margaret Thatcherová výrazně ublížila irskému i britskému lidu během doby, kdy byla britskou premiérkou."

Reklama

Výběr článků

Načítám