Hlavní obsah

Slovensko a Rakousko zasáhla sněhová kalamita, v Maďarsku je 100 tisíc lidí bez proudu

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava), Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Vídeň/Budapešť
Aktualizováno

Slovensko už druhý den trápí silné sněžení a prudký vítr. Na silnicích je zavátých několik stovek aut, z nichž hasiči museli evakuovat desítky lidí. Slovensko kvůli problémům uzavřelo své hranice pro kamióny z Čech. Problémy hlásí také Maďarsko, kde kvůli sněhu zkolabovala doprava na dvou dálnicích. Dolnorakouští hasiči zase museli kvůli počasí zasahovat u dvou stovek případů.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarští policisté zavírají kvůli sněhu dálnici

Článek

Čeští policisté upozorňují řidiče kamiónů nad 7,5 tuny, že slovenská strana uzavřela průjezd těchto vozidel na své území. Důvodem jsou nepříznivé povětrnostní podmínky, zejména silný vítr a sněžení. Jihomoravští dopravní policisté na základě požadavku slovenských kolegů zasahují poblíž bývalého hraničního přechodu na dálnici D2 ve směru na Bratislavu. Kamióny se buď otáčí zpět na území ČR, nebo zůstávají na odstavných parkovištích. Opatření platí do odvolání. „Řidičům doporučujeme sledovat aktuální stav na informačních tabulích,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal varování před silným větrem pro celou zemi, nejvyšší - třetí stupeň výstrahy platí pro severní oblasti středního Slovenska a pro východ státu. Rychlost větru by v nárazech mohla přesáhnout 140 kilometrů za hodinu. V Košickém a Prešovském kraji meteorologové očekávají až 25 centimetrů nového sněhu,

Situace je kritická především na východě a jihu země. Vlaky mají zpoždění dvě až tři hodiny. „Na nádraží Palárikovo stojí pět rychlíků. Podobná je situace v Nových Zámcích,“ uvedla Zuzana Červená z komunikačního odboru Železniční společnosti Slovensko. Několik stovek lidí muselo přečkat noc v kulturním domě v jihoslovenské obci Zemianska Olča, hasiči je tam evakuovali z vlaku, který uvíznul na zasněžené trati. Na kritické místo v okresu Komárno vyrazil speciální hasičský tank, který bude vyprošťovat uvízlé kamiony.

Košický policejní mluvčí Alexander Szabó vyzval řidiče, aby na silnice okresu Michalovce vůbec nevyjížděli. Velké množství automobilů uvízlo na silnici mezi Michalovcemi a obcí Sečovce. Podobná je situace na silnici mezi obcí Voľa a Michalovcemi. Na pomoc řidičům vyrazili příslušníci záchranné brigády v Humenném s těžkou technikou. Vytahují automobily, které se dostaly mimo silnice.

Pro nákladní dopravu je uzavřena silnice mezi Košicemi a Rožňavou, policie zastavuje kvůli silnému nárazovému větru nákladní auta také ze směru od Košic mezi Moldavou nad Bodvou a Soroškou.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarští policisté uzavřeli dálnice M1 a M7 u Budapešti.

Situace v dopravě je natolik vážná, že ministerstvo školství přerušilo na východě a jihu Slovenska maturitní zkoušky.

Se sněhem bojuje Maďarsko i Rakousko

Situace je vážná i v Maďarsku. Kvůli nehodám, uvíznutým kamionům a sněhovým závějím zkolabovala doprava na dálnicích M1 ve směru na Vídeň a M7 na Záhřeb, uvedla DPA.

Foto: MTI

Maďarská armáda nasadila v ohrožených oblastech tanky.

Agentura MTI informovala, že z uvíznutých automobilů museli evakuovat 8000 lidí. Umístili je v dočasných ubytovnách. Přes 100 tisíc lidí zůstalo bez elektrické energie a 10 tisíc lidí bez vody. Při dopravních nehodách utrpělo zranění přes sto lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh způsobil na maďarských dálnicích mnohakilometrové kolony

Maďarsko muselo zrušit většinu akcí připomínajících páteční výročí protihabsburského povstání z roku 1848.

Rakouská televizní a rozhlasová společnost ORF v pátek uvedla, že dolnorakouští hasiči evidují za čtvrtek přes 200 zásahů, většinou u dopravních nehod. Řidičům jízdu zkomplikovaly sněhové závěje a silný vítr.

Při nehodě v dolnorakouské obci Regelsbrunn, která je vzdálena asi 20 kilometrů od Bratislavy zahynul jedenatřicetiletý Slovák, který jel ve směru na Vídeň, když dostal smyk a narazil do stromu. Těžkým zraněním podlehl na místě nehody, uvedla rakouská agentura APA..

Reklama

Výběr článků

Načítám