Hlavní obsah

Zemřel bulharský Jan Palach, protestoval proti místním poměrům

Sofia

Šestatřicetiletý muž, který se před dvěma týdny v bulharském přístavu Varna polil hořlavinou a zapálil, v noci na pondělí v místní nemocnici podlehl svým zraněním. Plamen Goranov, jehož místní média označovala za "bulharského Palacha", utrpěl popáleniny na 80 procentech těla.

Foto: Reuters

Bulhaři demonstrují proti cenám elektřiny.

Článek

Smrt potvrdil šéf Námořní nemocnice ve Varně Ivajlo Važarov rádiu Focus. Goranov zemřel v neděli ve 20:30 na selhání orgánů. Stav Plamena Goranova byl od počátku kritický, zůstával v umělém spánku a lékaři mu nedávali mnoho nadějí na přežití. Přesto Goranovova smrt vyvolala mezi bulharskou veřejností šok.

Goranov byl druhým ze tří Bulharů, kteří se pokusili o sebevraždu upálením na protest proti neutěšeným politickým poměrům a vysokým životním nákladům. První tragickou oběť si protesty vyžádaly 19. února, kdy se ve městě Veliko Trnovo upálil psychicky nemocný muž. [celá zpráva]

O den později se ke svému činu odhodlal Goranov, jehož příklad o týden později ve městě Radnevo v centrálním Bulharsku následoval třiapadesátiletý muž. Ten nyní vzdoruje těžkým popáleninám v místní nemocnici. [celá zpráva]

Muž byl politicky aktivní, i když nynější vlně protestů proti vysokým životním nákladům příliš šancí na úspěch nedával. Goranov měl při sobě v době svého činu transparent, na němž vyzýval zastupitele ve Varně k demisi.

Goranov na sebe před radnicí ve Varně vylil hořlavinu z jednoho ze dvou kanystrů, které si na náměstí přinesl. Protestoval proti údajné zkorumpovanosti místní správy včetně starosty města Kirila Jordanova. "Masivní bulharské demonstrace proti vysokým cenám energií, vládě, chudobě a politickým poměrům v zemi mají svého Jana Palacha," napsal v komentáři ke Goranovovu činu bulharský server Novinite.

Podezřelý starosta Varny 

Starosta Varny Kiril Jordanov byl nedávno do své funkce zvolen už počtvrté. Byl kandidátem vládní strany GERB premiéra Bojka Borisova a podle kritiků byl napojen na mocnou a zároveň neprůhlednou finanční skupinu TIM. Její jméno se objevilo v amerických důvěrných diplomatických dokumentech, které v listopadu 2010 zveřejnil server WikiLeaks. Tehdejší velvyslanec USA v Sofii James Pardew v nich označil skupinu TIM za "nového vůdce organizovaného zločinu v Bulharsku".

Bezprostředně po Goranovově činu se v médiích objevilo několik policejních verzí o motivu sebeupálení, které ale úřady vzápětí odvolaly. Podle jedné z nich muž vzplanul omylem, když se pokoušel zapálit kartonovou figurínu starosty Jordanova. Podle jiné byl Goranov opilý. Svědci ale uvedli, že jednání Goranova nevzbuzovalo žádné pochyby o tom, že se chtěl upálit. V jeho krvi navíc nebyly zjištěny žádné stopy alkoholu.

Goranov měl při sobě v době svého činu transparent, na němž vyzýval zastupitele ve Varně k demisi. Ještě před příjezdem záchranářů transparent zmizel, později ho policisté našli v kanceláři radnice.

Protesty vyvolaly vysoké účty za elektřinu. Poslala je i česká skupina ČEZ, jejíž licence je nyní prověřována. Může o ni i příjít.

Reklama

Výběr článků

Načítám