Hlavní obsah

Maďaři chtějí na jižním Slovensku dvojjazyčné tabule na nádražích

Právo, Ivan Vilček

Představitelé maďarské menšiny na Slovensku požadují umístění dvojjazyčných tabulí na nádražích a autobusových stanicích, i když to zákon neumožňuje. Premiér Rober Fico nepřímo označil podobné požadavky za vydírání menšinovými právy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dvojjazyčný nápis v rakouském městě Wolfsthal

Článek

Fico upozornil, že menšiny stále něco požadují, ale neplní si povinnosti vůči státu. „To se musí změnit. Náš nezávislý stát jsme nezakládali přednostně pro menšiny, jakkoli si jich vážíme. Platí, že stát je národní a společnost občanská,“ uvedl premiér na půdě Matice slovenské.

Představitelé Strany maďarské koalice (SMK) i strany Most-Híd by chtěli zákonem prosadit umístění dvojjazyčných tabulí na nádražích a autobusových zastávkách v obcích, kde počet občanů maďarské národnosti dosahuje minimálně dvacet procent. Týkalo by se to asi 250 obcí na jižním Slovensku. Dvojjazyčné jsou už delší dobu tabule označující začátek a konec těchto obcí. Předseda strany Most-Híd Béla Bugár přiznal, že jednání s vedením slovenských železnic v tomto směru nepokročila.

Předseda SMK József Berényi jednu dvojjazyčnou tabuli odhalil na nádraží v obci Okoč (maďarsky Ekecs). Tato tabule byla umístěna na soukromém pozemku a tak nemohla být odstraněna. Dvojjazyční tabule se objevily také v obci Malá Vieska a Moldava nad Bodvou. Podobná tabule na autobusovém nádraží v Galantě byla téměř okamžitě odstraněna. Dnes platný zákon totiž umístění dvojjazyčných tabulí na těchto místech neumožňuje.

„Názvy obcí jsou ve slovenštině a v maďarštině často velmi odlišná. Proto by bylo dobré, označit nádraží dvojjazyčnými tabulemi. Taková maličkost přece ve 21. století nemůže nikomu vadit,“ domnívá se István Kovács z Dunajské Stredy. „Ať se Maďaři naučí slovenské názvy, když žijí na Slovensku. Vydávat peníze za dvojjazyčné tabule považuji v dnešní ekonomické situaci za zcela zbytečné,“ odmítá tuto iniciativu Igor z Bratislavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám