Hlavní obsah

Berlíňané proti demolici zdi: Město rozdělovala, teď je atrakcí

Berlín

Stavení firma strhla v pátek v Berlíně dva metry zdi, která kdysi rozdělovala město. Další demolici ale zabránili demonstranti. Kvůli stavbě luxusních bytů se má zbourat asi dvacet metrů z kilometru dlouhého úseku zdi zvaného East Side Gallery. Pomalovaná zeď do města stále láká tisíce turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti protestovali proti demolici zbytku berlínské zdiVideo: Reuters

 
Článek

Zeď se bourala kvůli přístupu techniky na staveniště. Demonstrantům se podařilo zablokovat ulici a donutili stavaře přerušit práci. Na místě zasahovala stovka policistů, pět lidí bylo zatčeno.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Stavař u odstraněné části zdi

"Ničí se tady německé a celosvětové kulturní dědictví. Pro město je to krajně trapné. Já se teď právě stydím, že jsem Berlíňan," řekl agentuře DPA jeden z kritiků stavebního projektu Robert Muschinski.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policisté u berlínské zdi diskutují s demonstranty.

Ačkoli je zeď jednou z největších atrakcí města, získali investoři bytového projektu od úřadů povolení jednu její část strhnout. Dvacetimetrový blok má být přesunut na jiné místo tak, aby nebránil v přístupu na parcelu poblíž Sprévy, kde má podle projektu vyrůst mrakodrap s luxusními byty.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Dělník zavěšuje na jeřáb kus berlínské zdi, která se odstraňuje.

East Side Gallery vznikla blízko mostu Oberbaumbrücke krátce po pádu Berlínské zdi v roce 1990. Zhruba 1300 metrů dlouhý úsek zdi pomalovalo 120 umělců z celého světa. Jde o nejdelší úsek zdi ve městě a připomíná doby rozděleného Berlína v dobách studené války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám