Hlavní obsah

Předčasné volby čekají Bulhary v květnu, mají vyřešit krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulhaři půjdou 12. května k předčasným parlamentním volbám. Datum hlasování ve čtvrtek v projevu k národu oznámil prezident Rosen Plevneliev. Bulharskem tři týdny zmítají masové demonstrace proti cenám elektrické energie, politické situaci v zemi a chudobě.

Foto: Reuters

Bulharský prezident Rosen Plevneliev (vlevo) hovoří 24. února k demonstrantům.

Článek

Vláda pod tlakem opozice a veřejnosti před týdnem padla a dvě nejsilnější strany odmítají sestavit kabinet, který by zemi k volbám dovedl.

"Nemohu připustit, aby se volby konaly bez toho, aby se na ně centrální volební komise připravila. Také nechci, aby se hlasovalo na Květnou neděli nebo Velikonoce - to jsou radostné a uctívané křesťanské svátky, které by neměly znepříjemnit politické vášně," vysvětlil Plevneliev. Původně média spekulovala, že by se hlasovat mohlo už v dubnu.

Konání předčasných voleb může ještě teoreticky zvrátit Hnutí za práva a svobody (DPS), které sdružuje příslušníky turecké a muslimské menšiny. Příští týden v úterý prezident tuto třetí nejsilnější parlamentní stranu požádá, aby se pokusila vytvořit přechodný kabinet, který by vládl do řádných červencových voleb. DPS už ale předem prohlásila, že prezidentův mandát odmítne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám