Hlavní obsah

Tymošenková může z nemocnice zpátky do vězení, tvrdí Kyjev

Kyjev

Zdravotní stav odsouzené bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové se natolik zlepšil, že se po devíti měsících může vrátit do vězení. V pátek to uvedlo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková ukazuje modřiny, které jí měli způsobit dozorci

Článek

Tymošenková si dlouhodobě stěžovala na zdravotní problémy, zejména na silné bolesti zad. Nakonec byla převezena z vězení do nemocnice, když její stav posoudili i němečtí experti.

Tymošenková byla předloni odsouzena za zneužití pravomoci při podpisu smlouvě o dodávkách plynu za plynové krize v roce 2009, kdy Rusko uzavřelo kohouty s plynem proudícím přes Ukrajinu do Evropy. Čelí kritice, že souhlasila s příliš vysokou cenou plynu.

Hrozí jí ale i další soudní stíhání, která dosud nezačala právě kvůli zdravotnímu stavu. V jednom měla podle obvinění zneužít peníze z veřejných zdrojů. Vyšetřována je i pro daňové úniky a kvůli podezření, že se zapletla do vraždy.

Julia Tymošenková byla jednou z tváří oranžové revoluce, která dočasně vedla ke změně orientace země na západ. Po sporech mezi prozápadním Viktorem Juščenkem se spojenectví rozpadlo a v současné době vládne Ukrajině promoskevský prezident Viktor Janukovič, kterého od moci odstavila právě oranžová revoluce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám