Hlavní obsah

Bukurešť pohrozila vyhoštěním maďarského velvyslance

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Bukurešť

Maďarský velvyslanec v Bukurešti Oszkár Füzes otevřeně podpořil vytvoření tzv. sikulské autonomie v oblastech Rumunska, kde žije početná maďarská menšina. Rumunský ministr zahraničí Titus Corlatean za to pohrozil Budapešti vyhoštěním velvyslance.

Foto: agentura MTI

Sikulskou vlajku vyvěsili na radnici budapešťské městské části Budafok-Tétény

Článek

Füzes k pobouření Bukurešti také uvedl, že Rumunsko by mělo přehodnotit tu část své ústavy, která označuje zemi za národní stát.  „Věřím, že diplomatickou cestou se podaří tuto záležitost vyjasnit a Budapešť upozorní svého velvyslance, aby se držel svého diplomatického poslání. Pokud se to nepovede, jeho mandát v Rumunsku může vypršet předčasně,“ varoval Corlatean.

Maďarský ministr zahraničí János Martonyi velvyslance podpořil. „Oszkár Füzes neřekl v případě autonomie nic, co by odporovalo představám maďarské vlády,“ uvedl Martonyi. Šéf maďarské diplomacie zdůraznil, že pokud menšina požaduje autonomii, většina by to měla respektovat. Maďarská diplomacie uvedla, že klíč k vyřešení problematiky menšinových symbolů drží v rukou Bukurešť. „Maďarská menšina má právo používat své symboly,“ uvedlo maďarské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

Martonyi ve čtvrtek odpoledne telefonoval se svým rumunským kolegou a shodli se, že další spolupráce s ohledem na přirozená práva a evropské principy etnických menšin je ve společném zájmu obou států.

Vlajková válka

Bukurešť a Budapešť vedou zároveň také tzv. vlajkovou válku. Rumunsko odmítá používání sikulské vlajky na svém území. Náměstek maďarského ministra zahraničí Zsolt Németh v této souvislosti požádal Bukurešť, aby zastavila “symbolickou agresi“ a nezakazovala používání sikulských symbolů. Rumunská diplomacie na tato slova reagovala předvoláním maďarského velvyslance. „Nechápu, proč Rumunům překáží sikulská vlajka, která je zde doma,“ uvedl maďarský velvyslanec.

Rumunský politik maďarské národnosti György Frunda, který je poradcem rumunského premiéra Victora Ponty, upozornil, že celý spor velmi škodí maďarské menšině v Rumunsku. Předseda Demokratického svazu Maďarů v Rumunsku Hunor Kelemen zdůraznil, že tyto otázky by neměli řešit politici v Budapešti.

Některé samosprávy na území Maďarska začaly na znak solidarity s maďarskou menšinou v Rumunsku vyvěšovat sikulské vlajky na radnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám