Hlavní obsah

Polský Sejm odmítl registrované partnerství

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský Sejm v pátek odmítl tři novely zákonů o registrovaném partnerství. Bylo to vůbec poprvé v dějinách polského parlamentu, kdy se o této otázce jednalo během plenárního zasedání. V minulosti se toto v katolickém Polsku velmi ožehavé téma nedostalo ani do programu.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Budova polského Sejmu

Článek

Těsně před pátečním hlasováním ministr spravedlnosti Jaroslaw Govin z vládní liberální Občanské platformy (PO) upozornil poslance, že „všechny tři novely jsou protiústavní“. Hned po něm vystoupil premiér Donald Tusk, který kvůli jednání přerušil i svou hospitalizaci. „Govin nemluvil jménem polské vlády, ale za sebe sama,“ řekl Donald Tusk.

Tuskovi poslanci hlasovali proti vlastnímu návrhu

Přes výzvu Tuska 48 z dvou set poslanců PO nepodpořilo ani jednu z novel o registrovaném partnerství. Odmítli i tu, kterou navrhla sama Občanská platforma. Jejich hlasy rozhodly, že Sejm požadavek homosexuálů na registrované partnerství odmítl.

Projevil se v tom vliv katolické církve, která má v Polsku velmi silné postavení. Působí i na konzervativní poslance vládní Občanské platformy, která se označuje za liberální.

Lesbičky a gaye v boji za právo na registrované partnerství podpořili především poslanci protináboženského hnutí Palikota (RP), Svazu demokratické levice (SLD) a většina PO. Proti byla především konzervativní strana Právo a spravedlnost (PIS).

Reklama

Výběr článků

Načítám